Wouter Vandenabeele

Categorie:muzikant, solist
16.02.1970
Genre(s):Wereldmuziek, hedendaagse folk
Instrument(en):viool
Contact van:GFVP
Huidig/voormalig lid van:Griebo, GFVP, Olla Vogala, Transpiradansa, Eléonor, Tàmala, The Chai Connection, Ambrozijn, Trioviool, Naragonia Quartet
Gastlid van:Melike

Korte beschrijving

Wouter Vandenabeele is een Gentse violist die het afgelopen decennium in Vlaanderen baanbrekend werk leverde op het kruispunt tussen klassieke muziek, jazz en folkmuziek. Hij kreeg een klassieke vioolopleiding aan het conservatorium, maar toonde zich al vroeg geboeid door de vele volksstijlen.
Hij richtte in 1996 Ambrozijn op, een kwartet dat Vlaamse volksmuziek op een frissere, internationale manier wilde spelen.
Maar Van den Abeele keek verder: met muzikanten uit het conservatorium, en jazz- en Arabische musici, stichtte hij Olla Vogala, een groots orkest dat op zoek ging naar een muzikaal kruispunt tussen jazz, Arabische muziek, folk en hedendaagse muziek.
Beide projecten kregen grote kritische lof en oefenden veel invloed uit.
Van den Abeelde reisde in de jaren daarna ook veel en vertaalde de muzikale invloeden vanuit West-Afrika tot in Griekenland in het album ‘Chansons Sans Paroles’, een erg boeiende instrumentale plaat. Steeds meer zweert hij zijn virtuoze aanpak af en dompelt hij zich onder in nieuwe ervaringen.

© 2008 - Peter Vantyghem

Biografie

Wouter Vandenabeele is een internationaal erkend violist, arrangeur en componist. De productiviteit van deze in Gent wonende jonge Waaslander bereikte de afgelopen jaren ongekende hoogtes: hij speelde concerten aan de zijde van de Senegalese peulviolist Issa Sow, leidde het prestigieuze Hadzidakis-project voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 (o.a. met Teresa Salgueiro, Lucilla Galeazzi, Joji Hirota, Kari Bremnes, Eva De Roovere,...).

Hij maakte een 20 tal cd's, speelde al honderden optredens met Ambrozijn en zijn wereldorkest Olla Vogala en zat achter het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï met concerten in zowel Marokko als hier. Hij werkte samen in Zuiderwind (EMI) met Zuidafrikaanse muzikanten en speelde ook daarmee tal van concerten in België in Zuid Afrika (o.a. in Soweto).
Hij werd gevraagd daar het Gentse stadsbestuur om muziek te schrijven voor het vuurwerk op de nationale feestdag op 21 juli 2005 en hij werd ook gevraagd voor de opening van de Handelsbeurs in Gent. Hij werkte daar samen met o.a. Steve Houben, Erik Vermeulen, Savina Yanatou, Philippe Thuriot, Ex Tempore en vele anderen. Hij speelt af en toe in de begeleidingsband van Laïs en speelde vorig jaar mee op een aantal grote Engelse festivals (waaronder Womex en National Theater in londen) met de Senegaleze groep Daby Baldé.

Hij is bovendien een gewaardeerd lesgever: als artistiek leider op het internationaal jongerenmuziekkamp Flanders Ethno, stage international d'été de Neufchateau voor de franse gemeenschap, jeunesse musicale in Cyprus, op de Folk- en Jazz-stages van Muziekmozaïek of als dirigent van de samenspelklas op de jaarlijkse zomerse volksmuziekstage in Gooik. Sinds september 2005 geeft hij ook les folkviool aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en leidt hij het jongerenorkest Transpiradansa.

Selectieve discografie

Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas volerChansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler (2021)
Wereldmuziek, Folk
Wouter Vandenabeele, Tom Theuns
Chansons pour le temps qui resteChansons pour le temps qui reste (2015)
Folk
Wouter Vandenabeele
Chansons pour la fin d'un jourChansons pour la fin d'un jour (2011)
hedendaagse folk, Wereldmuziek
Wouter Vandenabeele
Chansons sans parolesChansons sans paroles (2006)
Folk
Wouter Vandenabeele
VenstersVensters (2002)
Folk, kindermuziek
Wouter Vandenabeele

Selectieve discografie als componist

Made in BelgiumMade in Belgium (2012)
klassiek crossover, hedendaagse folk
Aranis, Jan Kuijken, Wouter Vandenabeele, Ward De Vleeschhouwer, Wim Mertens, Arne Van Dongen, Geert Waegeman, Luc De Gezelle (...)

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 4Flamundo! / Vol. 4 (2011)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Contemporary folk in Flanders 2010Contemporary folk in Flanders 2010 (2010)
hedendaagse folk
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ghent Folk Violin Project (06.2014)
Op viool zingt hij liedjes zonder woorden (08.2007)
Transpiradansa! (07.2007)
Wouter Vandenabeele (04.2007)
"Beroemd worden is geen ambitie" (12.10.2004)
Een les voor Europa (26.06.2004)
Vlamingen klaar voor Athene (22.06.2004)
Belgische muzikanten openen Culturele Olympiade (26.11.2003)
Organisaties:Cluster (management)