Peter Pieters

Categorie:muzikant, componist, docent
02.07.1957
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):orgel

Biografie

Peter Pieters kreeg zijn muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar werd hij in 1981 laureaat orgel en muziekpedagogie.
Hij zette zijn studies te Leuven verder en volgde er onder meer hoger onderricht voor orgel bij Chris Dubois, compositie en fuga bij Jan Hadermann, Frans Geysen en Jos Van Looy. In juni 1983 behaalde hij een eerste prijs fuga en de Lemmens-Tinelprijs voor orgel.
Momenteel is hij docent orgel, improvisatie liedbegeleiding en compositie aan het Lemmensinstituut te Leuven en sedert 1986 organist-titularis van de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen, als opvolger van Flor Peeters.
 
Als organist gaf hij talrijke concerten in het binnenland en was hij ook te gast in belangrijke buitenlandse orgelfestivals, waaronder Nederland, Spanje, Duitsland, Italië, Denemarken, Polen,... Zijn concertactiviteiten brachten hem in 1998 eveneens in Bolivië met een repertorium van oud-Nederlandse en oud-Spaanse componisten.
Als componist schreef hij hoofdzakelijk vocale muziek, kamermuziek, enkele orkeststukken en werken voor koor en orkest, waaronder de Mariacantate 'Mater et advocata nostra' en in '93 'Le chemin de la Croix' op tekst van Paul Claudel. In september '95 werd te Mechelen 'Het Gekkendorp' gecreëerd, een oratorium ter ere van Pater Damiaan. In '97 componeerde hij in opdracht van  luidsprekerfabrikant B&W een groots opgezette score voor symfonisch orkest, orgel, synthesizer en rock-band. De uitvoering werd gerealiseerd door het orkest van het Lemmensinstituut en opgenomen door de legendarische Abbey-Road-studio's voor EMI in Londen. In ’99 componeerde hij een Benedictus-oratorium ter gelegenheid van 100 jaar Abdij Keizersberg te Leuven.


Daarnaast zorgde hij nog voor enkele CD-realisaties waaronder een opname met Peter Pieters als solist in het orgelconcerto en in de Missa Festiva van Flor Peeters, in 2003 uitgebracht door Klara. In 2004 nam hij voor de 875ste verjaardag van de abdij van Tongerlo een SA-CD op, gespeeld op het Klais-orgel van de abdij.

Selectieve discografie

Ad Majorem Dei GloriamAd Majorem Dei Gloriam (2009)
20ste eeuw, romantiek
Koor van het Lemmensinstituut, Peter Pieters, Jules Van Nuffel, Jaak-Nikolaas Lemmens, Edgar Tinel, Aloys Desmet, Jules Vyverman, Kurt Bikkembergs (...)
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
Flor Peeters - Missa Festiva, Concerto for organFlor Peeters - Missa Festiva, Concerto for organ (2003)
20ste eeuw
Peter Pieters, Vlaams Radiokoor (VRK), Vlaams Radio Orkest, Flor Peeters, Vic Nees, Yoel Levi
Sfeerliederen van SchubertSfeerliederen van Schubert (1994)
romantiek
Johan Huys, Karel Aerts, Peter Pieters, The Malufi Singers, Franz Schubert
Lodewijk De Vocht - Choral WorksLodewijk De Vocht - Choral Works (1989)
20ste eeuw
Peter Pieters, Francis Pollet, Margriet Heyerick, Nele Duffait, Jan Vercruysse, Elisabeth Schollaert, Bernard Buyse, Chantal Burie (...)

Selectieve discografie als componist

Emitte spiritum tuum - Cathedral musicEmitte spiritum tuum - Cathedral music (2007)
20ste eeuw
Sebastiaan Van Steenberge, Kurt Bikkembergs, Peter Pieters, Willem Ceuleers, Noel Goemanne, Kurt Bikkembergs, Willem Ceuleers
Vic Nees - Trumpet Te Deum & Choral WorksVic Nees - Trumpet Te Deum & Choral Works (2005)
20ste eeuw
Manu Mellaerts, Steven Verhaert, Els Crommen, Peter Pieters, Vic Nees, Peter Dejans
Contemporary Music from Flanders - Composers at the LemmensinstituutContemporary Music from Flanders - Composers at the Lemmensinstituut (2005)
20ste eeuw
Piet Swerts, Dirk De Nef, Jan Hadermann, Kurt Bikkembergs, Hans Vervenne, Ludo Claesen, Peter Pieters, Jan Van Der Roost (...)
Flemish Organ Treasure -  Vol IFlemish Organ Treasure - Vol I (2004)
oude muziek, barok
Luc Ponet, Vlaams Radiokoor (VRK), Peter Pieters, Luc Ponet, anoniem, Gerardus Scronx, Thomas Babou , Hendrik Vanden Abeele (...)
Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
Flemish Contemporary Recorder Music IFlemish Contemporary Recorder Music I (1995)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Paul Van Loey, Bart Spanhove, Joris Van Goethem, Geert Van Gele, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Frans Geysen, Piet Swerts, Jan Van Landeghem (...)

Selectieve discografie als medewerker

Matheo Romero - musique à la cour d'EspagneMatheo Romero - musique à la cour d'Espagne (2009)
oude muziek
Currende, Guillemette Laurens, Erik Van Nevel
Klara op cd - Wagner °1813Klara op cd - Wagner °1813 (2003)
20ste eeuw, romantiek, barok
Georg Philipp Telemann, Diverse uitvoerders, Joseph Jongen, Robert Schumann, Peter Knockaert, Flor Peeters

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
In Gods Naam (09.2010)
Peter Pieters 50 jaar en 20 jaar titularis-organist (04.2008)