Flor Peeters - Missa Festiva, Concerto for organ

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Flor Peeters
Uitvoerder(s):Peter Pieters, Vlaams Radiokoor (VRK), Vlaams Radio Orkest
Dirigent(en):Vic Nees, Yoel Levi
Label(s):Maestro Music Productions
Label code:041
Releasedatum:01.09.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:000467
Genre(s):20ste eeuw

Info

Klara’s cd, The Flemish Connection III, is helemaal gewijd aan werk van Flor Peeters. Zijn flamboyante orgelconcerto betekende "een scharnierpunt in mijn leven als componist". Het virtuoze werk straalt de nakende euforie van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog uit. Vanzelfsprekend werd dit werk opgenomen op het imposante orgel van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Track-info

Concerto, voor orgel en orkest, op. 52
Missa festiva, voor gemengd koor en orgel, op. 62


Peter Pieters (orgel), Vlaams Radio Koor o.l.v. Vic Nees, Vlaams Radio Orkest o.l.v. Yoel Levi

Perscommentaren

Peter Pieters, organist-titularis aan de Sint-Romboutskathedraal Mechelen vertolkt hier een mooi muzikaal tweeluik volledig gewijd aan Flor Peeters: het Concerto voor orgel en orkest op. 52 en de Missa Festiva op. 62.
Flor Peeters voltooide zijn Concerto Festiva op 31 december 1944 toen het beruchte Ardennenoffensief volop aan de gang was. Hij verovert met dit werk een plaats in de eregalerij van belangrijke orgelcomponisten als Joseph Jongen, Francis Poulenc en Paul Hindemith. "Het concerto betekende voor Peeters een scharnierpunt in mijn leven als componist". Marcel Poot schreef over dit 20ste-eeuwse neoclassicistisch Vlaams werk het volgende: “zonder twijfel bevinden wij ons hier voor een werk van grote kwaliteit, een rijp doordacht werk, tot stand gebracht door een integer kunstenaar”.Waar het Orgelconcerto de nakende euforie van de bevrijding uitstraalde, werd de missa Festiva de weergave van de innerlijke jubel om de zegepraal van de overwinning. De kracht van de compositie en de uitstraling van het ‘festiva’ liggen in werkelijkheid verscholen in de vernuftige inplanting van een onmiskenbaar antiek klankconcept in een hedendaags gepigmenteerd harmonisch decorum.
(Raymond Schroyens, Persmap Klara)

Verwante items in de databank

Organisaties:Klara (radiozender)