Frits Celis

Categorie:dirigent, hedendaagse componist
Antwerpen, 11.04.1929
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):harp

Korte beschrijving

componist, dirigent

Biografie

Frits Celis werd in 1929 te Antwerpen geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel, waar hij einddiploma’s behaalde van notenleer, harmonie, contrapunt, fuga, muziekgeschiedenis, harp en orkestdirectie. Ter vervolmaking van deze laatste discipline volgde hij een cursus aan het Mozarteum te Salzburg, en aan de Staatliche Hochschule für Musik te Keulen.

In 1946 begon hij zijn muzikale loopbaan als harpist in het orkest van de voormalige Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, een functie die hij tot 1954 uitoefende. In dat jaar werd hij eerste laureaat in een wedstrijd voor dirigenten, uitgeschreven door de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Kort nadien werd hij tot enige laureaat uitgeroepen in een soortgelijke wedstrijd, ditmaal georganiseerd door de voormalige BRT. Vanuit zijn voorliefde voor de opera koos hij voor de Brusselse Muntschouwburg, waar hij tot 1959 als dirigent aan verbonden was. Nadien verwierf hij de betrekkingen van eerste dirigent en muziekdirecteur aan de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen, functies die hij van 1981 tot 1988 eveneens bekleedde aan de voormalige Opera voor Vlaanderen te Antwerpen en te Gent. Als gastdirigent trad hij op in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Spanje en de Verenigde Staten. Ook als concertdirigent liet hij zich volop gelden.

In 1960 werd Frits Celis benoemd tot docent notenleer aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, waar hij twaalf jaar later ook tot docent transpositie werd aangesteld.  Als componist werd Frits Celis bekend door zijn liederen, koorwerken, kamermuziek en orkestwerken die uitgevoerd werden in meerdere Europese landen waaronder de Verenigde Staten en Japan. Hij verwierf compositieopdrachten van de BRT en het Festival van Vlaanderen. In 1992 kende SABAM hem de Fuga Trofee toe, uit erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet voor de Belgische muziek. Sinds 1989 legt hij zich nagenoeg uitsluitend toe op het componeren, waardoor zijn oeuvre sindsdien in aanzienlijke mate is toegenomen. Tegenwoordig schrijft hij bijna altijd in opdracht, zowel voor symfonische ensembles als voor kamermuziek- of koorgroepen.

 

Selectieve discografie

Marcel Vercammen - heldentenorMarcel Vercammen - heldentenor (1994)
opera, muziektheater
Marcel Vercammen, BRT symfonisch orkest, Marijke van der Lugt, Rita Gorr, Carl Dieckman, Orkest van de Koninklijke Vlaamse Opera, Fernand Terby, Frits Celis (...)
De Vlaamse LeeuwDe Vlaamse Leeuw (1991)
20ste eeuw
Antwerp Symphony Orchestra, Frits Celis, Jozef De Beenhouwer, Norbert Nozy, Groot Harmonieorkest der Gidsen, Michael Scheck, Kristiaan Van Ingelgem, Ivan Laire (...)
L.d.Vocht - F. Celis - R. HerberigsL.d.Vocht - F. Celis - R. Herberigs
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Lodewijk De Vocht, Frits Celis, Mayumi Fujikawa, Frits Celis, Léonce Gras, Robert Herberigs

Selectieve discografie als componist

Whispers of TalesWhispers of Tales (2022)
20ste eeuw, romantiek, 21ste eeuw / hedendaags
Mathilde Wauters, Manuel De Falla, Marcel Tournier, Mikhaïl Glinka, Mili Balakirev, Benjamin Attahir, Albert Zabel, Frits Celis (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
TarquiniaTarquinia (2010)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Hubert Damen, Peter Welffens, Joseph Jongen, Frits Celis, Alain Craens, Raf De Keninck
A tribute to Frits CelisA tribute to Frits Celis (2009)
20ste eeuw
Jan Sciffer, Hans Ryckelynck, Frits Celis, Louis Vierne
Meesterlijk - harp/ gitaar / slagwerkMeesterlijk - harp/ gitaar / slagwerk (2008)
20ste eeuw, romantiek
Sophie Hallynck, Marie Hallynck, Roland Broux, Mol Percussion Orchestra, Ludwig Albert, Carlo Willems, Koen Wilmaers, Geert Callaert (...)
Windows on the Bass ClarinetWindows on the Bass Clarinet (2005)
20ste eeuw
Jan Guns, Hans Ryckelynck, Frits Celis, August Verbesselt, Wilfried Westerlinck, François Rasse, Bohuslav Martinů, Paul Hindemith (...)
Beyond the dreamBeyond the dream (2004)
20ste eeuw
Czech Virtuosi Chamber Orchestra, Frits Celis, Raymond Schroyens, Piet Swerts, Wilfried Westerlinck, Arthur Meulemans, Edmond Saveniers
Carnaval des AnimauxCarnaval des Animaux (2003)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Peter Verhoyen, Arco Baleno, Frits Celis, Yves Bondue, Petra Vermote, Jan Huylebroeck, Marc Matthys, Boudewijn Buckinx (...)
Kamermuziek uit Vlaanderen 2003Kamermuziek uit Vlaanderen 2003 (2003)
20ste eeuw, romantiek, classicisme
I SOLISTI, Spiegel Strijkkwartet, Narziss und Goldmund Pianotrio, High Voltage, Prometheus Ensemble, Oxalys, Quatuor Danel , Black Jackets Company (...)
Music for Oboe and OrchestraMusic for Oboe and Orchestra (2002)
Klassiek
Piet Van Bockstal, Czech Virtuosi Chamber Orchestra, Victor Legley, Willem Kersters, Frits Celis, August de Boeck, Gabriël Verschraegen, Jacques Leduc (...)

Auteur van

Vlaanderen - Nr. 114 - september-oktober 1970Vlaanderen - Nr. 114 - september-oktober 1970 (1970)
20ste eeuw
Frits Celis, Daniel Sternefeld, Ernest van der Eyken, [et al.]

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Heilige huisjes. Gelukkige verjaardag, beste Frits ! (03.2014)
Tijd van bezinning (07.2011)
Frits Celis / Louis Vierne (11.2009)
Frits Celis 80! (03.2009)
De rust van de natuur (2006)
Tijd in noot - Frits Celis (2006)
Frits ter ere (04.2004)
Frits Celis (01.1994)
Documenten:Contemporary Music in Flanders IV (boek)
Te gast Fritz Celis (personalia)
Externe links:Componistenfiche Frits Celis