Frits Celis

Categorie:componist, dirigent
Antwerpen, 11.04.1929
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):harp

Korte beschrijving

componist, dirigent

Biografie

Frits Celis werd in 1929 te Antwerpen geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel, waar hij einddiploma's behaalde van notenleer, harmonie, contrapunt, fuga, muziekgeschiedenis, harp en orkestdirectie. Ter vervolmaking van deze laatste discipline volgde hij een cursus aan het Mozarteum te Salzburg, en aan de Staatliche Hochschule für Musik te Keulen.
In 1946 begon hij zijn muzikale loopbaan als harpist in het orkest van de voormalige Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, een functie die hij tot 1954 uitoefende. In dat jaar werd hij eerste laureaat in een wedstrijd voor dirigenten, uitgeschreven door de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Kort nadien werd hij tot enige laureaat uitgeroepen in een soortgelijke wedstrijd, ditmaal georganiseerd door de voormalige BRT. Vanuit zijn voorliefde voor de opera koos hij voor de Brusselse Muntschouwburg, waar hij tot 1959 als dirigent aan verbonden was. Nadien verwierf hij de betrekkingen van eerste dirigent en muziekdirecteur aan de Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen, functies die hij van 1981 tot 1988 eveneens bekleedde aan de voormalige Opera voor Vlaanderen te Antwerpen en te Gent. Als gastdirigent trad hij op in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Spanje en de Verenigde Staten. Ook als concertdirigent liet hij zich volop gelden.
In 1960 werd Frits Celis benoemd tot docent notenleer aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, waar hij twaalf jaar later ook tot docent transpositie werd aangesteld.
Als componist werd Frits Celis bekend door zijn liederen, koorwerken, kamermuziek en orkestwerken die uitvoeringen beleefden in meerdere Europese landen, de Verenigde Staten en Japan. Hij verwierf compositieopdrachten van de BRT en het Festival van Vlaanderen. In 1992 kende SABAM hem de Fuga Trofee toe, uit erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet voor de Belgische muziek. Sinds1989 legt hij zich nagenoeg uitsluitend toe op het componeren, waardoor zijn oeuvre sindsdien in aanzienlijke mate is toegenomen. Tegenwoordig schrijft hij bijna altijd in opdracht, zowel voor symfonische ensembles als voor kamermuziek- of koorgroepen.


Selectieve bibliografie
- H. STUBBE, Het gummetje van Frits Celis, in Muziek en Woord, december 1987, p. 4
- F. VERDONK, Frits Celis, een lyricus van vandaag, in Muziek en Woord, oktober 1994, p. 6-7
- D. VON BOLBORTH-DANYS, art. Celis, Frits, in The New Grove Dictionary of Music and Musicians, uitg. dr. S. SADIE, Londen, 2001
- C. WILLEKENS, Frits Celis: de componist als bemiddelaar, in De Scene, maandblad van de Vlaamse Opera, januari 1991, p. 6-9

Partituren en Uitgevers:
De partituren van Frits Celis zijn te raadplegen bij Matrix: www.matrix-new-music.be 

Alle handschriften van Frits Celis zijn te raadplegen bij het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek (SVM) in Antwerpen. Ook de uitgegeven werken en het materiaal dat bij CeBeDem beschikbaar was, bevindt zich nu bij SVM.   www.svm.be

 

 

Selectieve discografie

Marcel Vercammen - heldentenorMarcel Vercammen - heldentenor (1994)
opera, muziektheater
Marcel Vercammen, BRT symfonisch orkest, Marijke van der Lugt, Rita Gorr, Carl Dieckman, Orkest van de Koninklijke Vlaamse Opera, Fernand Terby, Frits Celis (...)
De Vlaamse LeeuwDe Vlaamse Leeuw (1991)
20ste eeuw
deFilharmonie, Frits Celis, Jozef De Beenhouwer, Norbert Nozy, Groot Harmonieorkest der Gidsen, Michael Scheck, Kristiaan Van Ingelgem, Ivan Laire (...)
L.d.Vocht - F. Celis - R. HerberigsL.d.Vocht - F. Celis - R. Herberigs
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Lodewijk De Vocht, Frits Celis, Mayumi Fujikawa, Frits Celis, Léonce Gras, Robert Herberigs

Selectieve discografie als componist

Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
21ste eeuw / hedendaags, barok, 20ste eeuw, oude muziek
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
oude muziek, barok, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Quattro Quartetti per Flauti - V. Legley - A. Meulemans - P. Cabus - Frits CelisQuattro Quartetti per Flauti - V. Legley - A. Meulemans - P. Cabus - Frits Celis
20ste eeuw
Michel Lefebvre, Victor Legley, Silveer Van den Broeck, Arthur Meulemans, Jan Van Reeth, Frits Celis, Paul Van Wolleghem, Peter Cabus (...)
L.d.Vocht - F. Celis - R. HerberigsL.d.Vocht - F. Celis - R. Herberigs
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Lodewijk De Vocht, Frits Celis, Mayumi Fujikawa, Frits Celis, Léonce Gras, Robert Herberigs

Auteur van

Vlaanderen - Nr. 114 - september-oktober 1970Vlaanderen - Nr. 114 - september-oktober 1970 (1970)
20ste eeuw
Frits Celis, Daniel Sternefeld, Ernest van der Eyken, [et al.]

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Heilige huisjes. Gelukkige verjaardag, beste Frits ! (03.2014)
Tijd van bezinning (07.2011)
Frits Celis / Louis Vierne (11.2009)
Frits Celis 80! (03.2009)
De rust van de natuur (2006)
Tijd in noot - Frits Celis (2006)
Frits ter ere (04.2004)
Frits Celis (01.1994)
Documenten:Contemporary Music in Flanders IV (boek)
Te gast Fritz Celis (personalia)