Paul Craenen

Categorie:componist, muzikant, manager/zakelijk leider, hedendaagse componist
Leuven, 25.02.1972
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, klassiek experimenteel
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Black Jackets Company

Biografie

Paul Craenen  is componist, docent, onderzoeker, curator en beleidsmaker. Als muziekmaker en docent koppelt hij een klassieke scholing aan het werken met de nieuwste instrumenten en  technieken. Als onderzoeker en beleidsmaker tracht hij de brug te slaan van de concrete muziekpraktijk naar wetenschappelijke inzichten en de bredere, maatschappelijke context waarin muzikale activiteit zich kan ontplooien. Sinds 2012 is hij artistiek directeur en sinds 2014 algemeen directeur van Musica, Impulscentrum voor Muziek.

 

Paul Craenen volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij het meesterdiploma voor piano (1995) en kamermuziek (1997) behaalde.

Sinds eind jaren negentig is hij actief als componist en klankkunstenaar. Hij nam deel aan diverse internationale compositieseminaries en zijn composities werden gecreëerd tijdens festivals voor nieuwe muziek in binnen -en buitenland. Conceptualiteit, het gebruik van elektronica, choreografische en audiovisuele elementen kenmerken zijn composities. Een andere rode draad in zijn werk is de aandacht voor lichamelijke aanwezigheid in de muziekuitvoering. Rond dat onderwerp startte hij een postgraduaat onderzoek aan het Orpheus Instituut te Gent, dat later werd verdergezet in docARTES, een doctoraatsprogramma voor praktijkgeoriënteerd onderzoek in de kunsten. Hij maakte deel uit van diverse onderzoeksgroepen en was gedurende enkele jaren gastdocent intermedia aan het Conservatorium van Amsterdam. Op 29 maart 2011 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met een muzikale portfolio en het proefschrift „Gecomponeerde Uitvoerders – Het musicerende lichaam vanuit compositorisch perspectief‟. Een Engelstalige bewerking en vertaling van het proefschrift werd in 2014 gepubliceerd door Universitaire Pers Leuven onder de titel ‘Composing under the Skin. The music-making body at the composers’ desk’.

Vanuit zijn expertise op het kruispunt van onderzoek, artistieke praktijk en onderwijs wordt hij regelmatig gevraagd als expert, opiniemaker of curator. Hij schrijft artikels voor vaktijdschriften en festivals en is betrokken bij tal van werkgroepen rond kunst- en muziekeducatie. Momenteel is hij tevens voorzitter van de werkgroep kunsteducatie van oKo.

Selectieve discografie als componist

Frederik Croene PianoFrederik Croene Piano (2003)
Klassiek
Frederik Croene, Franklin Gyselynck, Paul Craenen

Auteur van

Oefenen in cultuur
Oefenen in cultuur
Gecomponeerde uitvoerdersGecomponeerde uitvoerders (2011)
21ste eeuw / hedendaags
Paul Craenen

Verwante items in de databank

Nieuws:Klanksculptuur van componist Wim Henderickx op de Tuikabelbrug (01.10.2014)
Paul Craenen nieuwe directeur Musica (15.12.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Oefenen in cultuur (03.2014)
Werken aan muzikaal patrimonium van morgen (18.11.2004)
IPEM 40! (15.10.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders II (boek)
De noten zijn op (boek)
ISCM world music magazine 2012 volume 22 - Belgium (tijdschrift)