Peter Cabus

Categorie:componist, hedendaagse componist
Mechelen, 27.07.1923 - Mechelen, 11.11.2000
Genre(s):20ste eeuw

Korte beschrijving

componist, directeur SCMechelen, docent

Biografie

Peter Cabus (Mechelen, 1923-2000) begint te componeren onder impuls van Godfried Devreese, de toenmalige directeur en tevens zijn leerkracht aan het Stedelijke Conservatorium van Mechelen waar Cabus piano, notenleer harmonie en contrapunt volgt in deeltijds onderwijs. Al op zijn vijftiende schrijft hij Orkestvariaties (1938) wat zijn eerste volledig uitgeschreven partituur was. Datzelfde jaar wordt het uitgevoerd door het Mechels Conservatoriumorkest onder leiding van Devreese.

Peter Cabus start zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut (orgel bij Flor Peeters en piano bij Marinus De Jong), en met het oog op een carrière als concertpianist gaat hij zich verder bekwamen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daar studeert hij piano bij Charles Scharrès, kamermuziek bij André Gertler, en compositie en fuga bij Jean Absil en Léon Jongen. Zelf oppert hij als componist sterk beïnvloed te zijn geweest door Absil. Ook is hij tijdens deze periode organist aan de Sint-Katelijnekerk te Mechelen, wat te verstaan is in het verlengde van een eerdere ervaring in zijn tienerjaren als organist tijdens de repetities van het Sint-Romboutskoor.

Na een periode te hebben gewerkt als leraar aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en enkele andere muziekacademies, volgt Cabus in 1959 Devreese op als directeur van het Stedelijk Conservatorium. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (harmonie, contrapunt, compositie) en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. In 1972 ligt Cabus mee aan de basis van de oprichting van het Festival van Vlaanderen Mechelen. De laatste twintig jaren van zijn leven is hij tevens lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Doorheen zijn leven manifesteert Cabus zich steeds minder als uitvoerend muzikant en meer als componist en pedagoog. In zijn oeuvre zijn dan ook verschillende studies of pedagogische werken te vinden. Opdrachten komen uit naam van onder andere de BRT waarvoor hij Het jonge jaar (1986) schrijft, het Ministerie van Cultuur dat zijn Symfonie voor strijkers (1986) bestelt, en voor het Festival van Vlaanderen componeert hij muziek voor orgel, kopers en percussie (1978).

Selectieve discografie

Peter Cabus - Piano MusicPeter Cabus - Piano Music (2011)
20ste eeuw
Peter Cabus, Peter Cabus, Philibert Mees, Frans Truyts, Robert Groslot

Selectieve discografie als componist

The Flemish piano sonatina in the 20th centuryThe Flemish piano sonatina in the 20th century (2016)
20ste eeuw
Daniel Blumenthal, Flor Peeters, Prosper Van Eechaute, Joseph Ryelandt, Marinus de Jong, Georges Lonque, Jos Van Roy, Godfried Devreese (...)
Peter Cabus - Chamber musicPeter Cabus - Chamber music (2011)
20ste eeuw
Kryptos Quartet, Peter Cabus, Roeland Hendrikx
Peter Cabus - Piano MusicPeter Cabus - Piano Music (2011)
20ste eeuw
Peter Cabus, Peter Cabus, Philibert Mees, Frans Truyts, Robert Groslot
Concertos for Guitar and OrchestraConcertos for Guitar and Orchestra (2008)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Wim Brioen, Piet Swerts, Peter Cabus, Jos Van Looy, Tom Van den Eynde, Ivo Venkov
Vlaamse pianomuziek gespeeld door Philibert MeesVlaamse pianomuziek gespeeld door Philibert Mees (2003)
Klassiek
Philibert Mees, Flor Peeters, Paul Gilson, Peter Benoit, Marcel Poot, Lodewijk Mortelmans, Peter Cabus
Koor van het jaar 1999-2000Koor van het jaar 1999-2000 (2000)
Klassiek
Diverse uitvoerders, Jos Wuytack, Vic Nees, Peter Cabus, Marie-Madeleine Durufle, Erika Budai, Akira Miyoshi, Ludo Claesen (...)
Free Podium - Klassieke MuziekFree Podium - Klassieke Muziek (1998)
Klassiek
Sax Appeal, Peter Cabus, Dave Berry, Jean Françaix, Alberto Ginastera, Astor Piazzolla, Aram Khatchaturian, Gabriel Fauré (...)
30 jaar Gabriëli  koperensemble30 jaar Gabriëli koperensemble (1998)
20ste eeuw
Stephan Vanaenrode, Gabrieli Koperkwintet, Peter Cabus, Herman De Vleeschhouwer, Jean Louel, Wilfried Westerlinck, Hubert Biebaut
Romantische Vlaamse klaviermuziekRomantische Vlaamse klaviermuziek (1997)
20ste eeuw, romantiek
Philibert Mees, Jef Van Hoof, Lodewijk Mortelmans, Clement D'Hooghe, Herman Meulemans, August de Boeck, Marinus de Jong, Jef Vermeiren (...)
Musica a Quattro ManiMusica a Quattro Mani (1996)
20ste eeuw
Pianoduo Kolacny, Boudewijn Buckinx, Peter Cabus, Raymond Schroyens, Wilfried Westerlinck, Frits Celis, Werner Van Cleemput, Luc Brewaeys (...)

Verwante items in de databank

Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)
Het oeuvre van Peter Cabus (biografie)