Peter Cabus

Categorie:componist, hedendaagse componist
Mechelen, 27.07.1923 - Mechelen, 11.11.2000
Genre(s):20ste eeuw

Korte beschrijving

componist, directeur SCMechelen, docent

Biografie

Peter Cabus (Mechelen, 1923-2000) begint te componeren onder impuls van Godfried Devreese, de toenmalige directeur en tevens zijn leerkracht aan het Stedelijke Conservatorium van Mechelen waar Cabus piano, notenleer harmonie en contrapunt volgt in deeltijds onderwijs. Al op zijn vijftiende schrijft hij Orkestvariaties (1938) wat zijn eerste volledig uitgeschreven partituur was. Datzelfde jaar wordt het uitgevoerd door het Mechels Conservatoriumorkest onder leiding van Devreese.

Peter Cabus start zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut (orgel bij Flor Peeters en piano bij Marinus De Jong), en met het oog op een carrière als concertpianist gaat hij zich verder bekwamen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daar studeert hij piano bij Charles Scharrès, kamermuziek bij André Gertler, en compositie en fuga bij Jean Absil en Léon Jongen. Zelf oppert hij als componist sterk beïnvloed te zijn geweest door Absil. Ook is hij tijdens deze periode organist aan de Sint-Katelijnekerk te Mechelen, wat te verstaan is in het verlengde van een eerdere ervaring in zijn tienerjaren als organist tijdens de repetities van het Sint-Romboutskoor.

Na een periode te hebben gewerkt als leraar aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en enkele andere muziekacademies, volgt Cabus in 1959 Devreese op als directeur van het Stedelijk Conservatorium. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (harmonie, contrapunt, compositie) en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. In 1972 ligt Cabus mee aan de basis van de oprichting van het Festival van Vlaanderen Mechelen. De laatste twintig jaren van zijn leven is hij tevens lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Doorheen zijn leven manifesteert Cabus zich steeds minder als uitvoerend muzikant en meer als componist en pedagoog. In zijn oeuvre zijn dan ook verschillende studies of pedagogische werken te vinden. Opdrachten komen uit naam van onder andere de BRT waarvoor hij Het jonge jaar (1986) schrijft, het Ministerie van Cultuur dat zijn Symfonie voor strijkers (1986) bestelt, en voor het Festival van Vlaanderen componeert hij muziek voor orgel, kopers en percussie (1978).

Selectieve discografie

Peter Cabus - Piano MusicPeter Cabus - Piano Music (2011)
20ste eeuw
Peter Cabus, Peter Cabus, Philibert Mees, Frans Truyts, Robert Groslot

Selectieve discografie als componist

Made in Flanders IIMade in Flanders II (1995)
20ste eeuw, classicisme, barok
Convivium Musicum, Hendricus-Jacobus de Croes, Peter Welffens, Peter Cabus, Gabriël Verschraegen, Willem-Gommaar Kennis, Jo Van Eetvelde
Belgian works for SaxophoneBelgian works for Saxophone (1994)
20ste eeuw
Norbert Nozy, Nieuw Vlaams orkest, Willy Carron, Peter Cabus, André Waignein, Paul Gilson, Marcel Poot, Jean Absil (...)
Harmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'EuropeHarmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'Europe (1994)
20ste eeuw
Quatuor Arte del Suono, Gerhard Sporken, Peter Cabus, Daniël Capelletti, Victor Legley, Jean-Marie Simonis, Jan Van Der Roost, Paul-Bauduin Michel (...)
Een jong geluidEen jong geluid (1992)
romantiek, 20ste eeuw
Dirk Herten, Filip Martens, Peter Verhoyen, Dimitri Baeteman, Steven Kolacny, Piet Van Bockstal, Katrijn Friant, Guido De Neve (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
20ste eeuw, oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags, barok
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
oude muziek, barok, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Quattro Quartetti per Flauti - V. Legley - A. Meulemans - P. Cabus - Frits CelisQuattro Quartetti per Flauti - V. Legley - A. Meulemans - P. Cabus - Frits Celis
20ste eeuw
Michel Lefebvre, Victor Legley, Silveer Van den Broeck, Arthur Meulemans, Jan Van Reeth, Frits Celis, Paul Van Wolleghem, Peter Cabus (...)
Philibert Mees - Mechelse componistenPhilibert Mees - Mechelse componisten
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Philibert Mees, Frédéric Devreese, Peter Cabus, Godfried Devreese
J. Jongen - M. Schoenmaker - P. CabusJ. Jongen - M. Schoenmaker - P. Cabus
20ste eeuw
Klarinetkwartet van het Belgisch Nationaal Orkest, Léon Jongen, Marcel Hanssens, André Isselee, Maurice Schoemaker, Sandor Karolyi, Peter Cabus, Gérard Ruijmen (...)
Hommage aan Peter CabusHommage aan Peter Cabus
Klassiek
Peter Cabus

Verwante items in de databank

Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)
Het oeuvre van Peter Cabus (biografie)