Encantar

Categorie:ensemble (vocaal)
2006
Genre(s):oude muziek
Huidige/voormalige leden:Soetkin Baptist, Sarah Abrams, Kerlijne Van Nevel, Michaela Riener

Korte beschrijving

Encantar is een ensemble van vier jonge zangeressen, die zich vooral concentreren op de polyfone muziek uit de 14e, 15e en 16e eeuw.

Biografie

samenstelling: Sarah Abrams, Lieselot De Wilde, Kerlijne Van Nevel en Soetkin Baptist

Het ensemble Encantar werd eind 2006 opgericht door vier jonge zangeressen.
Sarah Abrams, Lieselot De Wilde, Kerlijne Van Nevel en Soetkin Baptist stelden zich tot doel het rijke polyfone repertoire uit de 14e, 15e en 16e eeuw te bestuderen en op een geheel eigentijdse manier aan het publiek te presenteren.
Het ensemble onderzoekt de mogelijkheid om met 4 vrouwenstemmen (één sopraan, twee mezzo’s en één alt) de voornamelijk voor mannenstemmen geschreven polyfonie aan een hoger register aan te passen en aldus een eigen kleur te geven. Ook in de muziek die oorspronkelijk voor vrouwenstemmen is geschreven zoeken ze samen naar herkenbare emoties, mogelijkheden tot interpretatie en een verfijnde samenklank.
Encantar brengt in zijn programma’s vooral religieuze werken van Vlaamse, Spaanse en Italiaanse polyfonisten en daarnaast ook heel wat anoniem repertoire alsook werken van Franse en Engelse componisten uit dezelfde tijdsperiode.
Voor Jeugd & Muziek stelde Encantar in 2008 het programma “ Mix Méditerrané ” samen, met daarin een selectie uit het indrukwekkende oeuvre van zuiderse polyfonisten als Cristobal de Morales, Francisco Guerrero, Bernardo Pisano, Constanzo Festa en Giovanni Perluigi da Palestrina. Voor deze productie werkte Encantar samen met de acteur Hendrik De Smedt en in een regie van Maja Jantar.
Vanaf het najaar van 2009 brengt Encantar samen met luitiste Sofie Vanden Eynde “ La déclinaison de la femme “, een programma rond Margaretha van Oostenrijk (1480 – 1530). In 2010 en 2011 toert het ensemble met SOMA, een programma waarin muziek en dans elkaar ontmoeten.
Encantar is laureaat van Gouden Vleugels, een wedstrijd voor debuutensembles en winnaar van de Klara Tandemtrofee 2009.
Encantar volgde masterclasses bij Erik Van Nevel, Jean Tubéry en Marcel Pérès en trekt jaarlijks enkele dagen naar Arezzo in Italië voor masterclasses bij Jill Feldman en Kees Boeke.
Encantar is ensemble in residence van de KUL Leuven sinds september 2010.

Selectieve discografie

Encantar - La déclinaison de la femmeEncantar - La déclinaison de la femme (2011)
oude muziek
Encantar, Josquin Desprez, Pierre De la Rue, Costanzo Festa, Francesco Spinacino, Alexander Agricola, Adriaen Willaert, Loyset Compère (...)
Nowel, nowelNowel, nowel (2010)
oude muziek
Cécile Kempenaers, Samuel Scheidt, Encantar, Jacobus Clemens Non Papa, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Tomás Luis de Victoria, Michaël Praetorius, Jacob Praetorius (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Tandemtournee Gouden Vleugels (02.10.2008)