Hijaz

Categorie:groep / artiest
2004
Genre(s):Wereldmuziek, Jazz
Huidige/voormalige leden:Moufadhel Adhoum, Niko Deman, Chryster Aerts, Vardan Hovanissian, Azzedine Jazouli, Rui Salgado

Korte beschrijving

Uit de samenwerking tussen Tunesische oud-speler Moufadhel Adhoum en Grieks-Belgisch pianist Niko Deman ontstond enkele jaren geleden de groep Hijaz. Dit sextet combineert elementen van wereldmuziek en jazz, wat resulteert in verrassende mediterrane muziek en warme composities met oog voor detail.

Biografie

Hijaz is een opmerkelijk sextet dat wulpse Oosterse melodieën met elementen van de geïmproviseerde jazzmuziek combineert. Hun repertoire is gebaseerd op de dialoog tussen de oud, symbool voor het Oosten.  en de piano, symbool voor de Westerse muziektraditie. 

De Tunesische oud-speler Moufadhel Adhoum weet virtuositeit en subtiele poëzie te kneden tot een hoogst individuele en eigentijdse aanpak.

Pianist Niko Deman speelt onder invloed van zijn Griekse moeder naast jazz ook rembetika op de bouzouki. Met zijn brede achtergrond, weet hij het kruispunt tussen genres en tradities perfect op te zoeken. Deze dialoog tussen oud en piano wordt op meesterlijke wijze ondersteund door het lichte en soepele spel van de Marokkaanse percussionist Azzedine Jazouli en de Belgische jazzdrummer Chryster Aerts. Bassist Rui Salgado (die Chris Mentens vervangt) zorgt voor een stevig fundament. De Armeense doudouk-speler Vardan Hovanissian is ondertussen het onmisbare zesde lid van de groep geworden.

Samen zorgen zij voor een avontuurlijke ritmiek die de tradities van Marokko tot India overspant, en waarop oud en piano een web van klanken kunnen weven. Hijaz vervoert je zo naar een rustige patio in een Mediterraanse stad, op een steenworp van het drukke Medina.

Sinds hun tweede cd “Chemsi”, uitgekomen in 2011, laat deze groep een hechte fusie horen tussen verschillende tradities en instrumenten.

  • Moufadhel Adhoum: oud
  • Rui Salgado: contrabas
  • Chryster Aerts: drums
  • Vardan Hovanissian: doudouk
  • Azzedine Jazouli: percussie
  • Niko Deman: piano

Selectieve discografie

10 years - Live recording10 years - Live recording (2017)
Wereldmuziek, Jazz
Hijaz
NahadinNahadin (2014)
Wereldmuziek, Jazz
Hijaz
ChemsiChemsi (2011)
Jazz
Hijaz
DunesDunes (2008)
Wereldmuziek, Jazz
Hijaz

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 5Flamundo! / Vol. 5 (2014)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 4Flamundo! / Vol. 4 (2011)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Jazztublieft! / Vol. 3Jazztublieft! / Vol. 3 (2009)
Jazz
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 3Flamundo! / Vol. 3 (2008)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Flemish Jazz Meeting 2009, IIIe ├ędition (26.10.2009)
The secret jazz festivals (15.09.2009)
Flemish Jazz Meeting, Bruges, Belgique, 4 & 5/09 (12.09.2009)
Il sax fiammingho (09.2009)
Flemish Jazz Meeting 2009 (09.2009)