Göze

Categorie:ensemble (instrumentaal)
2001
Genre(s):hedendaagse folk
Huidige/voormalige leden:Wim Claeys, Maarten Decombel
Gastleden:Jo Zanders, Olle Geris

Korte beschrijving

Het duo Wim Claeys-Maarten Decombel staat garant voor zowel akoestische intieme folk als swingende dansmuziek.

Biografie

Göze is sinds 2001 de dekmantel voor de meest uiteenlopende muzikale exploten van het duo Maarten Decombel/Wim Claeys. Ze leren de stiel in het intieme huiskamercircuit, waar de essentie van hun warme luisterfolk het beste tot haar recht komt. De combinatie van intense instrumentaaltjes met de droge presentatie slaat duidelijk aan. Met deze ervaring achter de kiezen nemen ze hun felgesmaakte debuutcd op: "Gezellig Onderuit Zonder Elektriek". Er volgt een lange clubtour en de schijf wordt door Radio 1 en de Europese folksite folkworld.de bij de beste folkcd's van 2004 gerekend.

De jongens gaan door op het nieuwe elan, doen alle belangrijkste binnenlandse folkfestivals aan gaan in Japan op de wereldtentoonstelling spelen. Stilaan begint het toch te kriebelen om vanuit de solide duo-basis projecten op te starten met muzikale soulmates. Zo werkt Göze samen met zangeres Olle Geris en nemen ze als hoogtepunt in 2005 een kwartet-cd op met de toonaangevende Franse folkies Gilles Chabenat en Frédéric Paris: "Live en Flandre". En alsof hun muzikale honger hier nóg niet mee gestild is, attakeren ze het balcircuit met een stevig kwintet waarmee ze twee jaar lang de folkbals afschuimen. Samen met de bezetting wordt ook de muziek steeds weidser en orkestraler.

En toch blijft daar altijd die goesting om zoveel mogelijk te zeggen met zo weinig mogelijk noten. Back to the roots dus. De balgroep krijgt een nieuwe naam (Harakiwi) en Göze besluit het terug over de intiemere, kleinkamerse boeg te gooien. Zo rijpt het idee voor de tweede langspeelplaat van het duo: een rondreis in klank langsheen de grilligste vormen van de liefde: van de prille euforie over de knagende twijfel tot het verdriet omdat je botweg afgewezen wordt. Kortom: muzikale zalf voor de ziel naast uitbundige dansen op één en dezelfde cd. "Quand on est bien amoureux" komt uit begin januari 2008.

Selectieve discografie

Quand on est bien amoureuxQuand on est bien amoureux (2007)
hedendaagse folk
Göze
Gezellig onderuit zonder elektriekGezellig onderuit zonder elektriek (2004)
hedendaagse folk
Göze

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Contemporary folk in Flanders 2010Contemporary folk in Flanders 2010 (2010)
hedendaagse folk
Diverse uitvoerders