Front 242

Categorie:groep / artiest
1981
Genre(s):elektro & dancerock, EBM & industrial
Huidige/voormalige leden:Daniel Bressanutti, Richard 23, Patrick Codenys, Jean-Luc De Meyer

Korte beschrijving

Belgische pionier en voortrekker in electronische muziek. Industriƫle sounds met zware beats. Ontwikkelde een energieke live-act met paramilitaire gevechtskledij en bestempelt hun hoogtechnologische muziek als "electronic body music".

Biografie

Uit het belgische pop- & rockarchief:

Opgericht in 1981 door Bressanuti en synthesizerfreak Dirk Bergen (die later de manager van de groep wordt). Ze debuteren met een single genaamd "Principles" en trekken voor de podiumshow Jean-Luc De Meyer en Patrick Codenys aan, een tweetal dat in die periode als performance-artiest aan de bak trachtte te komen.

Na een tweede single "U-men" en de debuutplaat "Geography" heeft de groep meteen de status van cultgroep te pakken, en is er een schare fans opgestaan die de groep is blijven volgen en ook almaar groter is geworden. Anders dan veel electronische groepen gaat er van Front 242 immers een geweldige kracht uit, ook op het podium. Daar bovenop ontwikkelen ze bovendien een energieke live-act in paramilitaire gevechtskledij en vinden de term "electronic body music" uit om hun soort van hoogtechnologische muziek te beschrijven. Een nieuw genre is geboren.

Nadat de single "No Shuffle" uit de dubbele 12" "No Comment" een radiohit geworden is, slaan ze een platendeal met ZZT-records (de firma van Frankie Goes To Hollywood) af, vermits dit hen niet genoeg onafhankelijkheid waarborgt. In plaats daarvan tekenen ze bij het Belgische Play It Again Sam!. Hun eerste plaat onder het PIAS-dak (internationaal gedistribueerd door Red Rhino) zorgt voor de internationale doorbraak : meer dan 100.000 exemplaren gingen er van "Official Version" over de toonbank. Zoals het in "Wit-Lof from Belgium" verteld staat : "Een bominslag in Duitsland, een krater in de Amerikaanse dance-charts, en als er geen Joshua Tree in de weg had gestaand ook de koppositie in de Belgische platenverkoop." Ook in Engeland kampeert de plaat enkele maanden in de Indie charts.

Front 242 bouwt zijn reputatie gestaag uit en wordt een van de belangrijkste Belgische underground groepen. Hun muziek vormt later ook de inspiratie voor de Belgische DJ's die de New Beat exploiteerden (alhoewel Front hiervoor elke verantwoordelijkheid van de hand wijst). In de Verenigde Staten komen ze terecht in de industrial music, onder meer via een een toer als opener voor Ministry.

Tegen het einde van het decennium had Front 242 zich opgewerkt tot de absolute top van de experimentele en industriële dansmuziek, politieke "soundbites" combinerend met samples en zware beats. Hun clubhit "Headhunter" uit 1998 bevestigde deze reputatie en was een goed voorbeeld van hun agressieve stijl. MTV zette het nummer ook in "zware rotatie" vermits er een ei-interessante videoclip van de hand van internationaal gewaardeerde Anton Corbyn (U2, Depeche Mode) bijhoorde.

Richard 23 also forms the underground group "Revolting Cocks", together with fellow Belgian Luc Van Acker and Al Jourgensen of Ministry.

Op de platen "Front by Front" en "Tyranny for you" weet de groep te ontsnappen aan de dodelijke monotonie die zo schadelijk is voor vele dans-acts, door zich een bijzonder uitgebreide geluidsverzameling en veelheid aan technieken in de muziek te integreren. De monotone beat van de "Electronic Body Music" blijft, maar wordt nu meer geraffineerd en kleurrijk. De plaat "Front by Front" wordt ook uit commercieel oogpunt een hoogtepunt : wereldwijd worden er meer dan een half miljoen van verkocht.

In de latere jaren negentig waren er enkele tekenen dat de rol van de groep als "voortrekker" uitgespeeld was. Hun aanhang begon ook wat af te kalven en de groep verloor haar platencontract bij major Epic.

Mut@ge.Mix@ge, uitgebracht in 1996, was hun eerste plaat bij een onafhankelijk label sinds hun opnames voor Wax Trax in de jaren '80.

Sindsdien treed de groep elk jaar wel een paar keer op (vb. Ancienne Belgique concerts februari 2000, Eurorock-hoofdact 2000), maar er lijkt weinig animo te bestaan om samen nog nieuw materiaal op te nemen. Wel zijn de leden van Front 242 allemaal afzonderlijk aan het experimenteren met verschillende techno- of andere projecten, zoals Cobalt 60, C-Tec, Latchak ...

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

USA 91USA 91 (2021)
EBM & industrial
Front 242
9191 (2021)
EBM & industrial
Front 242
Moments 1Moments 1 (2008)
EBM & industrial
Front 242
PulsePulse (2003)
EBM & industrial
Front 242

Verwante items in de databank

Nieuws:Tweede Elektropedia Vanguard Awards (10.11.2010)
Canvas brengt Belgische popgeschiedenis in beeld (13.11.2008)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Belpop: een snelcursus Front 242 (12.2008)
Rock 'n' Belgium - Front 242 (10.09.2008)
Front 242 (01.09.2008)
Front 242 daarentegen! (19.08.2008)
Auschwitz op een beat (06.03.2006)
De guerrillapraktijken van een frontsoldaat (01.09.2004)
Front 242 brengt vernieuwde versie van debuutplaat uit (09.12.2003)
'Het succes heeft ons veel schade berokkend' (13.05.2003)