Rans & Flagel

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
Genre(s):traditionele folk, oude muziek
Huidige/voormalige leden:Paul Rans, Claude Flagel, Philippe Malfeyt, Olle Geris, Piet Stryckers, An Van Laethem, Paul Van Loey

Korte beschrijving

Traditionele liederen van middeleeuwen tot 19de eeuw

Biografie

Het muzikale parcours van Paul Rans brengt hem bij de Franse zanger en draailierspeler Claude Flagel in het programma De la Seine à l'Escaut /Van Antwerpen tot Parijs. In deze ontmoeting tussen Germaanse en Latijnse culturen worden traditionele liederen uit Vlaanderen en Frankrijk thematisch en muzikaal met elkaar geconfronteerd.

De Vlaams-Waalse/ Nederlands-Franse ‘vox populi’ vormt de rode draad in het programma dat Claude Flagel en Paul Rans presenteren. In een sfeer van Bourgondisch Vlaams tot hoofs Frans en omgekeerd wisselen liedjes elkaar af met luit en blokfluit over gamba en viool tot draailier en doedelzak.

Hun nieuwste programma brengt liederen over oorlog en vrede in de Lage Landen en Noord-Frankrijk: Trois tableaux de guerre / Drie oorlogstaferelen.

Gestimuleerd door Piet Chielens, directeur van het Ieperse Flanders Fields Museum , voegen Rans & Flagel zich hiermee bij de lange reeks vredesconcerten in de Westhoek. Totnogtoe waren al die concerten verbonden met de eerste wereldoorlog, maar dit programma gaat verder terug in de tijd en laat horen dat Vlaanderen altijd al het favoriete slagveld geweest is van de grotere landen. Dit project beslaat drie perioden: de geuzentijd, de oorlogen van Lodewijk XIV en 1914-18. Een cd is in voorbereiding.

Selectieve discografie

Drie oorlogstaferelenDrie oorlogstaferelen (2009)
traditionele folk
Rans & Flagel
Van Antwerpen tot Parijs / De la Seine à l'EscautVan Antwerpen tot Parijs / De la Seine à l'Escaut (2002)
oude muziek, traditionele folk
Paul Rans, Philippe Malfeyt, Piet Stryckers, An Van Laethem, Paul Van Loey, Rans & Flagel, Olle Geris
Van Antwerpen tot Parijs - De la Seine à L'escautVan Antwerpen tot Parijs - De la Seine à L'escaut (2001)
oude muziek, traditionele folk
Rans & Flagel