Soulwax

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Rock / Alternative
Huidige/voormalige leden:Stefaan Van Leuven, Stephen Dewaele, Steve Slingeneyer, David Dewaele, Dave Martijn

Korte beschrijving

Meest courante naam voor de vele activiteiten van David en Stephen Dewaele. De zonen van superstar dj Zaki groeien op in een platencollectie. Ze starten een groepje dat kiest voor rauwe Amerikaanse rock. De attitude is eerder Brits. De grote versnelling komt er met het speelse ‘Much Against Everyone’s Advice’ (1998) waarop ze rock lijmen aan strijkers en beats. Soulwax wordt een Europees begrip. De dj-activiteiten van de broers overstijgen dat succes vele malen. Als 2 Many Dj’s krijgen ze wereldfaam met ‘As Heard On Radio Soulwax, pt. 2’ (2002), een album waarop ze de meest uiteenlopende nummers met elkaar verbinden. De gevolgen zijn haast onoverzichtelijk. Als dj’s zijn ze buiten categorie. Als remixers herwerken ze als Soulwax nummers van Robbie, Kylie, Mick en Keith. En Soulwax is/blijft een band die de brug opblaast tussen rock en dance. Nu al het grootste wat Vlaanderen ooit heeft voortgebracht.

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Avontuurlijke Belgische rock-groep rond de Dewaele-broers, die de scene opstormde met muziek in de traditie van Soundgarden en The Black Crowes, en later nog veel meer invloeden als Prince, Beck en 80's kitsch in hun krachtige en grappige mix mengde.

De kern van de groep wordt gevormd door Stephen en David Dewaele, zonen van een van de vroegste radio-DJ's : Zaki. Stephen hierover : "We zijn opgegroeid tussen duizenden platen. Tussen de bio's, de platen en de merchandising. Dus is het logisch dat David en ik samen muziek hebben ontdekt. Toen wij in muziek geïnteresseerd raakten, kropen we op zolder en vonden daar de meest onvoorstelbare dingen. Ongelofelijk. De eerste singles van Jimi Hendrix. The Beatles ook. Mijn vader was de eerste in België die van Apple en EMI dingen kreeg. The Small Faces hebben nog bij ons thuis geslapen. Stan Getz is ook bij ons geweest. - citaat uit een interview uit 1996 van de groep met de Belgische krant Het Nieuwsblad". Stephen Dewaele was ook een van de maker van het televisieprogramma "Rock Rapport", dat korte tijd liep op Kanaal 2.

In 1995, maken ze hun debuut met een EP genaamd "2nd Handsome Blues", via een opgemerkte deelname aan Debuutrock.

Voor hun debuutplaat "Leave the Story Untold" wilde de groep samenwerken met producer Chris Goss (van Masters of Reality, Kyuss ...), dus vonden de opnames plaats in Californië ("Niet het LA. van coke, babes and party-people, maar erg low-budget. Chris Goss heeft serieus onder zijn prijs gewerkt. Hij heeft voor ons minder gevraagd dan een normale Belgische producer. Hij wou het echt doen. Hij vond onze muziek goed, verfrissend. Anderen ook, technici, studio's... iedereen heeft daar aan een laag tarief gewerkt. Niet voor onze mooie ogen, hoor. Maar omdat Chris Goss daar een gerespecteerd cultfiguur is. Als hij iets doet, denkt iedereen van: waar is hij nu weer mee bezig?"
Het resultaat van deze uitstap mocht gehoord worden. Zoals Humo destijds schreef : "Men fluisterde dat de zonen van Zaki in een groepje zaten. Een goed groepje, voegde men daar voor de goede orde aan toe. Hoe goed Soulwax wel is, valt vanaf heden vast te stellen op hun debuut-cd "Leave the Story Untold". ... de messcherpe gitaar van David Dewaele kerft op de juiste plaatsen door je hersens, een ritmesectie springt met donderend geraas bij en zanger scheurt de teksten uit zijn longen los. Sire, dit is jong geweld, onrust van het hart die in melodieuze banen wordt gedwongen, wild en woedend lawaai, jazeker : rock'n'roll." Jacky Huys was minder onder de indruk : "Waarom Soulwax - very retro overigens - per se de Black Crowes willen naspelen, is ons een raadsel".
Hoe het ook zij, "Kill your darlings" en "Caramel" werden terechte radio-hits.

In 1998 hadden ze de eer te kunnen werken samen met de Duitse groep Einstürzende Neubauten in hun "Ende Neu" project. Ze remixten een versie van de fluistersong "Stella Maris". David deed ook de productie van een paar singles van de eveneens in Gent gevestigde groep Das Pop.

In 98 trok de groep ook opnieuw de studio in om hun tweede plaat "Much Against Everyone's Advice" op te nemen. De producer voor deze is Dave Sardy (van Barkmarket), die net daarvoor ook nog met een andere Belgische groep samengewerkte : Evil Superstars.
Als vooruitgeschoven single werd "My cruel joke" uitgebracht in juni, met een belangrijk stuk van de vocalen gebracht door de Amerikaanse zangeres Traci Bonham.
"Much Against Everyone's Advice" toonde aan dat Soulwax beslist was gegroeid in tussentijd, met tal van nieuwe invloeden die in hun nog steeds erg krachtige mix van muziek waren geworpen (strijkers, beats en loops, met een speelsheid à la Prince of Beck) en met veel meer afwisseling tussen de tracks. Beste track van de CD was wellicht het overweldigende "Too Many Deejay's" met de legendarische lijn "If only I could sell myself the way that even I would buy" en een erg grappige video waarin de grooste losers als DJ's worden opgevoerd (nogal eens geen beetje een ironisch statement, vermits Stephen & David ook een erg actieve carrière als DJ's hebben uitgebouwd naast hun activiteiten in Soulwax, als de"Fucking Dewaele Brothers").
Deze CD - bijzonder stijlvol uitgevoerd met faux-45rpm/singles covers voor alle tracks in het boeje en op de cover - betekende in elk geval de definitieve doorbraak van de groep in België en Nederland, en gaf de groep genoeg momentum om ook verder buiten de grenzen indruk te maken. In 2000 speelden ze op die manier (strak in het pak gestoken en met glitterplaatjes als backdrop op het podium) op bijna alle grote Europese festivals (Glastonbury, Werchter, Rock am Ring ...), waarbij hun speelse en toch krachtige podiumact fans in heel Europa bijwon.

In maart 2000 leverde Soulwax een bijdrage aan het "Glittering 2000"-project - Belgische groepen coveren songs uit het tijdperk van de glamrock - door een versie te maken van Marc Bolan en T.Rex's "Children of the Revolution". Ondertussen ging hun tour rond "Much against everyone's advice" maar door en door, terwijl de Dewaele broertjes ook hun DJ-shows bleven doen en op TMF een eigen programma kregen (Alter8). Zeker op de Britse eilanden werd men meer en meer bewuest van de kwaliteit van Soulwax, overtuigd door hun grappige videoclips (een met gigantische S.O.U.L.W.A.X.-letters die de groep te grazen nemen), waarbij Soulwax op last van BBC-Radio1 zelfs als een van de "hippest thing in town" beschouwd werd in 2000.

Na een uitgebreide tour doorheen Europa en enkele afsluitende concerten in Japan, neemt Soulwax een welverdiende (lange) rustpauze. De broers Dewaele botvieren hun creativiteit in 2manyDJs; in DJ-sets mixen ze de meest onwaarschijnlijke combinaties pop-en dancemuziek door elkaar. Al snel wordt het DJ-duo razend populair, en hun mix-cd 'As heard on Radio Soulwax Pt.2' (2002) verkoopt een veelvoud van het aantal verkochte Soulwax-cds. De allergrootsten op aarde staan in de rij te wachten om hun muziek door de Dewaeles te laten remixen, en de broers reizen naar alle uithoeken van de wereld om er in de hipste clubs te gaan draaien.

In 2003 nemen de broers de draad weer op met Soulwax, en beginnen te werken aan een derde langspeler. Flood (zie ook: Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins, PJ Harvey, U2, Nick Cave,...) biedt zich aan als producer voor de plaat, en gedurende anderhalf jaar wordt in verschillende studio's in Londen, New York en Gent gewerkt en geschaafd aan nieuwe nummers.

Op 9 Augustus 2004 verschijnt eindelijk 'Any Minute Now', voorafgegaan door een gelijknamige single. De band speelt op verschillende zomerfestivals in Europa, en Goose-gitarist Dave zal de band bijstaan op het podium.

(Auteur: Dirk Houbrechts, Muziekcentrum Vlaanderen)

Selectieve discografie

EMS Synthi 100 Deewee Sessions vol. 01EMS Synthi 100 Deewee Sessions vol. 01 (2020)
electronica
Soulwax
EssentialEssential (2018)
Rock / Alternative, Dance & Electronica
Soulwax
Close to ParadiseClose to Paradise (2017)
Dance & Electronica
Soulwax
From DeeweeFrom Deewee (2017)
Rock / Alternative, electronica
Soulwax
Belgica (Original Soundtrack)Belgica (Original Soundtrack) (2016)
Rock / Alternative
Soulwax
Part of the weekend never diesPart of the weekend never dies (2008)
Dance & Electronica, electronica, Rock / Alternative
Soulwax
Part of the weekend never diesPart of the weekend never dies (2008)
Rock / Alternative, Dance & Electronica
Soulwax
Most of the remixesMost of the remixes (2007)
Rock / Alternative, Dance & Electronica
Soulwax
Nite versionsNite versions (2005)
Dance & Electronica
Soulwax
Any minute nowAny minute now (2004)
Rock / Alternative
Soulwax

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

ElektromiumElektromium (2005)
electronica
Diverse uitvoerders
Flemish adventures in rockFlemish adventures in rock (2005)
Rock / Alternative
Diverse uitvoerders
Great rock and pop music from FlandersGreat rock and pop music from Flanders (2001)
pop
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Nieuws:Part of the Weekend Never Dies: "Simply brilliant!" (29.08.2008)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Dewaelebroers krijgen eigen tent op Glastonbury (18.06.2014)
De schokgolven van Radio Soulwax (16.06.2014)
Studenten digitaliseren 5.000 platen van Soulwax (26.03.2014)
Belpop: Jacques Brel (24.10.2012)
Knutselen aan Bowie (13.10.2012)
Soulwax maakt film over Bowie (20.09.2012)
Zomerhit nodig? Bel de remixer (06.09.2012)
Muzikanten geloven hun oren niet (13.03.2012)
Anders. Beter. Verder. (09.11.2011)
Collagekunst van broers Dewaele (13.07.2011)

nog 29 resultaten op het documentatieplatform

Documenten:Het festival gevoel (boek)
The Soulwax Discography (boek)
Externe links:Soulwax op Wikipedia