Essential

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Soulwax
Label(s):PIAS Belgium, Deewee
Label code:DEEWEE027CD
Releasedatum:22.06.2018
Aanwezig in Muziekcentrumneen
Genre(s):Rock / Alternative, Dance & Electronica
Taal:Engels

Track-info

1.Essential One
2.Essential Two
3.Essential Three
4.Essential Four
5.Essential Five
6.Essential Six
7.Essential Seven
8.Essential Eight
9.Essential Nine
10.Essential Ten
11.Essential Eleven
12.Essential Twelve

Perscommentaren

"Essential is stuwende, driftig door de mensenmassa ploegende muziek die Dionysos een kwak MDMA achter de kiezen schuift. Geen lusteloze stampij, maar geraffineerde verwoesting. De Dewaeles zijn even grote perfectionisten als herriemakers" (...) "De manier waarop de heren drumcomputergrooves en de woeste sound van livedrums mengen, en die laten klinken alsof je net je voorhoofd door een pompende speakerbox hebt geramd, is weergaloos en onnavolgbaar." (****)
Sasha Van der Speeten, De Morgen, 22.06.2018, p.25

"De twaalf, grotendeels instrumentale tracks - Essential One tot Twelve - vormen een feestelijk addendum bij hun laatste album, met referenties aan oude Underworld (we denken aan Cowgirl bij One), old school hiphop (die baslijn in Four, pure Grandmaster Flash) en indianentechno (geen idee hoe we Five anders moeten beschrijven). Essentieel feestje!" (****)
Jonas Boel, Focus Knack, 20.06.2018, p.45

(...) "In vergelijking met wat hier te vinden is, staat hun vorige plaat 'From Deewee' vol pop, maar de kreunende en zuchtende marsmuziek van ‘Five’ is zot goed, én goed zot. De grillige ooo-oooooo’s in ‘Four’ zijn van Charlotte Adigéry, een Belgische met geschiedenis in de Deewee-studio van de Soulwax-broers – haar ‘The Best Thing’ staat op de ‘Belgica’-soundtrack – en met een pronte toekomst als WWWater." (***1/2)
(fvd), Humo, 19.06.2018, p.166

"Stephen en David [wagen] zich nu dieper in hun digitale speeltuin. One is een plakboek van ruis en white noise die alsnog doet dansen, het verslavende Six laat koebellen rinkelen boven vlezige elektro. Nog gekker? De blieps en krrrr’s in het krankjorum Two, de robotstem en acid van Nine. Vergeleken met Essential is het hoogstandje From Deewee een fucking huiskamerconcert." (****)
Dennis Van Goethem, Het Nieuwsblad, 22.06.2018, p.21

"Een krachttoer en vintage Soulwax: met de tong in de wang blikten de Gentenaars een soort ‘Nite versions’ van hun comebackplaat From Deewee in, zonder ze te recycleren." (...) "Analoog en elektronisch slagwerk vormen de ruggengraat, met daarrond geraffineerde frullen. In da club houdt Soulwax het bij de essentie." (****)
Tom Zonderman, De Standaard, 27.06.2018, p.D6