Milk Inc.

Categorie:artiest / groep
1996
Genre(s):dance-pop
Huidige/voormalige leden:Linda Mertens, Regi Penxten

Korte beschrijving

Dance met een knipoog. Het brein is Regi Penxten. Een intrigerende crossover figuur die zowel door Scala als Soulwax wordt bemind en die een natuurlijk gevoel heeft voor hits. Wanneer zangeres Linda Mertens eind 2000 aan boord komt, gaat het dak er permanent af. Milk Inc haalt de hitlijsten in Australiƫ, Denemarken, Duitsland, Ierland, Groot-Brittanniƫ en Nederland. De buitenlandse warmte is het grootst in Spanje. Daar heeft Milk Inc al drie keer de eerste plaats bereikt. In eigen land stond het duo al meer dan 20 keer met een nummer in de top 10. De tiende verjaardag wordt gevierd met de realisatie van een jongensdroom: Regi mag optreden in het Sportpaleis van Antwerpen, dat bovendien helemaal uitverkocht geraakt. Het succes is overdonderend en meteen het begin van een jaarlijkse concertreeks in het Sportpaleis.

Biografie

Het "brein" achter het project "Milk Incoporated" waren Regi Penxten en Philip Vandueren, twee producers actief in de commerciële house-scene in België, die eerder al onder verschillende namen werk hadden uitgebracht zoals K-Lab (voor het Dance Opera label), Regg & Arkin, Karnak-X en ook sommige van de Illusion-compilaties.

Hun eerste release als Milk Inc. kreeg een "vocal remix" door Praga Khan (met de stem en tekst van Nikkie Van Lierop, aka Jade4U, aka Darling Nikkie ...), en kende hierdoor onmiddellijk een vliegende start. "La Vache", zoals de tune heette, werd vooral in Frankrijk een enorme hit, met meer dan 300.000 verkochte examplaren (goed voor goud) en een aanwezigheid op een reeks compilatie-albums die samen ook nog eens meer dan 3.000.000 keer over de toonbank gingen.

Regi hierover later tot Het Belang van Limburg : "De meeste Belgische dance-acts scoren eerst op eigen bodem om daarna hun intrede te doen in het buitenland. Milk Inc. kent het omgekeerde verloop. Een Franstalige deejay die voor de Parijse major Scorpio Music werkt, heeft het nummer in een Vlaamse discotheek ontdekt en over de grens bekend gemaakt. Zonder enige druk of promotie heeft Scorpio een licentie van 'La Vache' aangevraagd voor Frankrijk en binnen de kortste keren stond de single in de hoogste regionen van de officiële Franse hitlijsten. Totaal onverwacht.".

Uit het dagboek van Jade4U : "Summer 1997: There’s a new dance act in Belgium called MILK INC. that Praga did a remix for. I wrote some lyrics for it and sang a little tune. Title: "La Vache". Guess what? It’s number 7 in France!!! I am a star yet again…yeehaaaa!!!!!! We made a great video clip in England and I got to travel all over France and Corsica. People recognized me on the street! There were 3 of us; Reggie (keyboards) and Tamara (dancer) and moi. After a while there was too much tension among us though, so I quit.". Hierop moest Regi dus snel op zoek een nieuwe podium-act, die werd gevonden met enkele Brusselse danseressen en An Vervoort (een danseres voor Pat Krimson en tevens grafisch vormgever) om de promo rond de groep af te handelen.

Een tweede single "Free Your Mind" deed in het geheel niks (Regi later : "Dat wisten we op voorhand, dat was zó slecht"), een derde "Inside of Me" (uitgebracht februari 1998) ging redelijk goed in de clubs, maar leidde niet tot goeie verkoopscijfers. In maart van hetzelfde jaar deed de groep een tour van een elftal Zuid-Afrikaanse clubs, en werd ook in dat land bekroond met een gouden plaat (voor La Vache).

Met hun vierde single "In My Eyes" vond de act een nieuwe stijl, die hun eindelijk ook het gewenste commercieel succes in België brach. Het meer commerciële popgeluid was deels te verklaren door de inbreng van Schot John Miles Jr. (de zoon van John Miles, bekend van de symphonische hit "Music") die bij de groep kwam en een aantal songs mee "structureerde" op gitaar. Een ander element waren de aantrekkingskracht van de sterke melodielijnen, en het naadloos aansluiten bij de rest van de Belgische dance van dat ogenblik. Het legde alleszins geen windeieren, want de single ging ruim 40.000 keer over de toonbank, en bracht de groep ook een Donna-award op.

Er volgden al snel een reeks andere singles, "Promise", "Oceans", met ongeveer dezelfde stijl (en zelfs melodie) en in mei van 1999 werd een eerste full-CD gereleased "Apocalypse Cow", in essentie een verzameling van al de vroegere singles plus een paar nieuwe tracks. De meest succesvolle van deze werd het melodisch opnieuw sterke "Walk on Water", dat in België zou doordringen tot de 1ste plaats in de gewone hitparade, en ook in Nederland een jaar nadien een enorme hit werd. Het album zelf deed het ook zeer goed, en werd het bestverkopende dance-CD van 1999 hier in België.

Een kleine schok werd gevoeld toen het gezicht van de groep op het podium, An Vervoort, aankondigde de Milk Inc. te gaan verlaten, op weg naar Ibiza om er het dance-label Benimusa op te richten met haar echtgenoot Patrick Claesen (beter bekend als Pat Krimson, van dance-projecten zoals Leopold3, Nunca en 2 Fabiola). Regi begon aan een zoektocht naar een nieuwe "zangeres" (temidden geruchten als zou het Silvy Melody, die op hetzelfde ogenblik had met de formatie Liquid en de track "Turn the Tide", met als co-auteur Regi Penxten), die uiteindelijk werd gevonden in Linda Mertens.

In september 2000 bracht de groep de eerste single met Linda uit, "Land of the Living", in oktober kreeg de groep een award als beste dance-act uit de handen van An en TMF, en in november kwam Milk Inc. op de proppen met hun tweede CD, ook al "Land of the Living" genaamd. Regi over deze plaat "Ik wil het cliché dat dance-groepjes maar enkele jaren kunnen bestaan eindelijk eens de deur uitschoppen. Filip en ik zijn dit keer vanaf nul beginnen schrijven. Het vorige album was eigenlijk een samenraapsel van dancetracks waar we teksten bij geschreven hadden. Nu is het een echte song-plaat geworden. We hebben al onze songs eerst op gitaar gecomponeerd - in Jordanië, Amalfi en Johannesburg - en pas daarna tot dance geconverteerd. De onderbouw van onze nummers is dus eigenlijk een klassieke popsong."

Terwijl Regi midden 2001 nog hoge ogen gooide met Sylver ("Land of the Living", "Forgiven", gezongen door de voormalige Silvy Melody, een project dat hij samen met Wout Van Dessel produceerde), was Milk Inc. aan het eind van dat jaar opnieuw aan het feest: de groep ging opnieuw aan de haal met een TMF-award in dezelfde categorie (voor Sylver en Lasgo), en in de categorie "Beste Videoclip" voor de beelden bij "Never Again". Ook de nieuwe single die even daarna uitkwam "Wide Awake" was weer goed raak.

In oktober 2003 verscheen de nieuwe full cd 'Closer'. Het openingsummer van deze nieuwe plaat is de eerder verschenen single 'The Sun Always Shines on Tv'. Ook de 4 laatste singles staan op dit album: 'Wide Awake', 'Sleepwalker', 'Breathe Without You' en 'Time'. Ook 'Nothing To You', het tweede nummer op de single 'The Sun Always Shines On TV' vind je hier op terug. Verder staan er 8 nieuwe nummers op: onder andere een duet van Linda en Silvy (Sylver) en een slow gezongen door Regi en Linda.
Bij de uitreiking van de jaarlijks TMF Awards in diezelfde maand mocht Milk Inc opnieuw een Award (categorie 'Dance - Nationaal') mee naar huis nemen.

(Laatste update: okt. 2003; Auteur: Dirk Houbrechts & Muziekcentrum Vlaanderen)

Selectieve discografie

UndercoverUndercover (2013)
dance-pop
Milk Inc.
Milk Inc 15Milk Inc 15 (2011)
dance-pop
Milk Inc.
NomanslandNomansland (2011)
dance-pop
Milk Inc.
Forever - Live at SportpaleisForever - Live at Sportpaleis (2008)
Dance & Electronica, pop
Milk Inc.
ForeverForever (2008)
Dance & Electronica, pop/populair
Milk Inc.
The best ofThe best of (2007)
Dance & Electronica, pop/populair
Milk Inc.
Supersized: Live at SportpaleisSupersized: Live at Sportpaleis (2006)
dance-pop
Milk Inc.
SupersizedSupersized (2006)
Dance & Electronica, pop/populair
Milk Inc.
Milk Inc - The DVDMilk Inc - The DVD (2004)
Dance & Electronica
Milk Inc.
CloserCloser (2003)
Dance & Electronica, pop
Milk Inc.

Verwante items in de databank

Nieuws:dEUS & Netsky slokoppen MIA-nominaties (15.11.2012)
Genomineerden MIA's zijn bekend (18.11.2011)
Milow opnieuw prijsbeest op tweede Mia-uitreiking (09.02.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
"We moeten weer goesting krijgen" (21.10.2014)
'Werchter, are you Regi?' (12.05.2014)
123 concerten speel je niet in 1-2-3 (28.12.2013)
Hoe realistisch is de American Dream van Ian Thomas en Regi Penxten? (04.12.2013)
Milk Inc. smaakt nog vers na vijftien jaar (24.09.2011)
"Ons meest volwassen exemplaar" (02.03.2011)
'Hopen op telefoontje van Rock Werchter' (02.03.2011)
Massamuziek voor groot en klein (***) (03.01.2011)
38 beats per minuut (27.09.2010)
Van Technotronic tot Milk Inc.: 20 jaar Belgische dance (29.09.2009)

nog 23 resultaten op het documentatieplatform