Sága

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Dez Mona
Label(s):62 TV Records
Label code:BC0645CD
Releasedatum:09.2011
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):vocale jazz, klassiek crossover
Taal:Engels

Track-info

1.Vandaag
2.A part of our hearts
3.Bright life - Part I
4.She is a haven
5.A part of our dreams
6.Heavy hearted land
7.Automated sun
8.Now it is still
9.A part of our lives
10.Bright life - Part II
11.Soldiers
12.A part of us all
13.Today
14.Sága

Perscommentaren

"Een van de meest originele releases van het nieuwe seizoen is wel deze 'Sága' van Dez Mona. Nadat de groep een paar jaar geleden voor de nodige opschudding zorgde in de Belgische jazzwereld door op te treden tijdens Jazz Middelheim, gaat het nu richting opera. Zo staat tenminste expliciet op de hoes vermeld. Let wel, het gaat eerder om een liederencyclus of beter nog, een concertante versie van een zogenaamde opera waarbij live weliswaar gebruik gemaakt wordt van aangepaste decors, belichting en kostuums. Bovenal is ‘Sága’ echter een Dez Mona-cd. En dat is op zichzelf telkens een heel evenement. In gezelschap van het barokensemble BOX illustreren Gregory
Frateur en Nicolas Rombouts samen met vaste sidekick Roel Van Camp hoe flexibel hun universum wel is. Het is een opnieuw een krachttoer van een groep die nergens onder te catalogeren valt. Is het pop? Is het klassiek? Het is fijnproeversmuziek die nog steeds draait rond het imponerende stemgeluid van Frateur, deze keer ingekapseld in kunstzinnige spanningsbogen opgebouwd tussen stem en klassieke omlijsting. Indrukwekkend over heel de lijn."
(gtb), RifRaf #229, p.18 (oktober 2011)

"Grootste kracht blijft echter die Goddelijke stem, die ook in de allerhoogste registers loepzuiver is. Minstens even bijzonder is het feit dat het werk, waarvan de titel verwijst naar zowel de IJslandse en Groenlandse heldendichten als de godin van de geschiedenis uit de Germaanse mythologie, twee werelden en verschillende tijden naadloos samenbrengt zonder dat het ook maar ergens geforceerd, onnatuurlijk of te dramatisch klinkt."
Willem Jongeneelen, OOR 12, december 2011, p. 79-80

Verwante items in de databank

Nieuws:Milow en Selah Sue grootste slokoppen van de MIA's (10.12.2011)
Genomineerden MIA's zijn bekend (18.11.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Nergens beter dan thuis' (14.09.2011)
Dez Mona verwondert, verbluft en verrukt met opera 'Sága' (****) (10.09.2011)
'Het etiket opera inspireerde ons om grootser te denken' (07.09.2011)