Onderzoek naar de sociaaleconomische positie van kunstenaars in Vlaanderen

Dit is een gearchiveerd bericht

03.05.2016

Kunstenpunt, Departement CJSM, Kunstenloket, VAF, VFL, Sociaal Fonds Podiumkunsten, ACOD-cultuur en oKo lanceren deze week een grootschalige enquête naar de sociaaleconomische positie van de kunstenaars in Vlaanderen, gerealiseerd door de vakgroep Sociologie van de UGent (CuDOS).

We weten dat heel wat professionele kunstenaars in het huidige arbeidsmodel waar flexibiliteit, multiple job holding en mobiliteit de norm zijn, in precaire omstandigheden werken en leven, maar hebben daarover slechts onvolledige en niet altijd even betrouwbare gegevens. Met deze unieke studie mikken we op een breed en helder beeld van de arbeidssituatie van individuele kunstenaars en peilen we o.a. naar hun diverse (artistieke en niet-artistieke) activiteiten, inkomsten, statuten, beroepskosten, loopbaanperspectieven, werkloosheidservaringen en verschillende aspecten van arbeidskwaliteit.

In 2014 verschenen de resultaten van een eerste onderzoek naar de professionele acteurs in Vlaanderen. Het huidige onderzoek vormt het vervolg en moet vergelijkbaar materiaal opleveren over (andere) podiumkunstenaars, beeldend kunstenaars, muzikanten, componisten, schrijvers, illustratoren en filmmakers.

Dankzij de sterke wetenschappelijke aanpak van de sociologen van de UGent en de breedte van het opzet, wordt het een studie waarop de komende jaren gesprekken over een meer gerichte ondersteuning van professionele kunstenaars gebouwd zullen worden – zowel binnen de sector als tussen de sector en de overheden.

In de week van 2 mei zullen enkele duizenden professionele kunstenaars een e-mail ontvangen met een uitnodiging om deel te nemen aan dit onderzoek. Aan het begin van de zomer zullen de eerste resultaten bekend zijn.

Meer informatie via Delphine Hesters .

Verwante items in de databank

Organisaties:Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media(1)
Kunstenloket
Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten
Overleg Kunstenorganisaties vzw (oKo)

Trefwoorden: , , ,

Terug Meer nieuws