RSS-Feeds

Onze algemene RSS nieuwsfeed kan je hier downloaden.

RSS nieuwsfeed per nieuwscategorie

RSS feeds per trefwoord

Wat is RSS?

Als je klikt op de bovenstaande links dan krijg je een pagina met heel veel code te zien. Daar ben je uiteraard niet veel mee. Om uit te leggen waarvoor die links dan wel dienen moet je eerst weten wat RSS is en hoe je het moet gebruiken. Het is allemaal heel eenvoudig en het kan door iedereen (ook wie een absolute leek is in internet) gebruikt worden.

RSS (Really Simple Syndication) is een eenvoudige manier om up to date te blijven van de websites die je vaak bezoekt. In plaats van naar de site te moeten surfen om te zien of er nieuws of nieuw artikels zijn, kan je RSS gebruiken om verwittigd te worden telkens er nieuwe inhoud op de site staat.

Hoe gebruik ik het?

Het enige wat je moet doen is een RSS Reader installeren en daaraan feeds (de link hierboven; op de meeste sites worden die gekenmerkt door een oranje rss-icoontje) toevoegen (ongeveer zoals je in een browser websites aan je favorieten toevoegt). Als je de reader dan opent, dan toont die de inhoud van alle feeds die je gekozen hebt, in een leesvriendelijke opmaak.

Er bestaan tal van gratis news readers. Een aantal bekende zijn Newz Crawler (Windows), Feeddemon (Windows) and Newsfire (Mac). Nog handiger is Sage, een newsreader die je kan integreren in Firefox (een gratis open source browser om op het net te surfen).

Wat is nu het voordeel hiervan?

Wel, als je slechts 1 feed in je reader hebt zitten, dan heb je er weinig aan. Dan kan je net zo gemakkelijk even naar die ene site surfen. Het grote voordeel merk je pas als je een aantal feeds (bijvoorbeeld van je favoriete krant, je favoriete weblogs..) verzameld hebt: in plaats van telkens naar al die sites te moeten surfen om te zien of er iets nieuws op de site staat, hoef je nu enkel je reader te openen en je ziet in één oogopslag welke site nieuw materiaal heeft.

Terug