Vlaamse Cultuurprijs Cultuurmanagement voor AB

Dit is een gearchiveerd bericht

25.03.2014

Afgelopen maandag ontving de Brusselse concerttempel Ancienne Belgique de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement 2012-2013 uit handen van Minister Joke Schauvliege. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Colloquium voor Cultuurmanagement van het Bilsen Fonds in Universiteit Antwerpen. De jury loofde het ondernemerschap en de ondernemingszin van de vzw vanuit het verleden naar de toekomst en de voortrekkersrol die de AB in een complexe Brusselse context vervult.

De Ancienne Belgique (AB) groeit letterlijk uit zijn voegen. De Grote Zaal en de Club (goed voor een capaciteit van 2.250 personen) zijn dag na dag volgeboekt. Dit succes heeft de Brusselse muziektempel deels te danken aan een uitgesproken aandacht voor productinnovatie binnen de kernwerking van het huis, met de nodige aandacht voor culturele diversiteit. AB is een sterk, internationaal en generatieoverstijgend merk, dat er steeds opnieuw in slaagt zichzelf te vernieuwen en relevant te blijven.

Intussen heeft de AB nog maar een keertje zijn pioniersschoenen aangetrokken. De ploeg vormt het Amerikaans Theater op de Brusselse Heizel momenteel om tot een multidisciplinaire cultuurplek voor Brussel. De AB koestert grote ambities voor het voormalig Amerikaans paviljoen van Expo '58, dat onderdak bood aan de voormalige BRT. De grote studio is geschikt om kwaliteitsvolle topartiesten te programmeren voor een zittend publiek. Toch hoeft het Amerikaans Theater niet zomaar een tweede AB‐zaal te worden. Er is ook plaats voor repetitieruimtes. De AB hoopt er een plek van te maken waar alle Brusselse spelers in de podiumkunsten hun plaats vinden en waar actoren uit de cultuursector samenkomen om ruimte te bieden aan culturele vernieuwing en jong artistiek talent. De AB focust niet alleen op de eigen cultuurtempel, maar gaat proactief de dialoog aan met veel partners, binnen en buiten Brussel. Zo draait het huis mee op wereldniveau en draagt het op unieke wijze bij aan de uitstraling van Vlaanderen tot ver buiten de grenzen van de eigen regio. Deze nieuwe stap typeert de jarenlang volgehouden innovatieve aanpak van de Ancienne Belgique.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Klein en groot is er gepasseerd. Dat ze er blijven terugkomen, is de verdienste van een dynamische organisatie die durft te vernieuwen zonder het oude in de archiefkast te zetten. Dat maakt de AB tot een begrip, in binnen‐ en buitenland."

Over de Cultuurprijzen Vlaanderen
Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.
Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuurprijzen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ancienne Belgique wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement (25.03.2014)
Organisaties:Ancienne Belgique (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws