Programma Glimps compleet

Dit is een gearchiveerd bericht

19.11.2012

De tweede editie van het GLIMPS festival biedt op 14 en 15 december een podium aan meer dan tachtig bands uit alle hoeken van Europa. Een muzikaal parcours door Gent met groepen die klaar zijn voor een internationale doorbraak onder het motto Tomorrow’s Music Now.

Iedere groep geeft gedurende veertig minuten het beste van zichzelf op één van de 13 podia in de Gentse binnenstad. Als bezoeker bepaal zelf je parcours en duik van de ene sfeer in de andere, van kleine clubs tot grotere concertzalen. Een ontdekkingstocht doorheen de Europese muziekscene, van rock over pop tot jazz.

GLIMPS kadert in het Gent - Unesco Creative City of Music verhaal. De Europese partnersteden van het netwerk zijn elk vertegenwoordigd met een band: Bologna Violenta (Bologna), French Wives (Glasgow) en 321Mute (Sevilla). Op het programma staat niet alleen een grote diversiteit aan nationaliteiten - de nadruk ligt op continentaal Europa - , maar tevens aan genres en muziekstijlen. Voor deze tweede editie werd de selectie ook aangevuld met jazzbands.

Op glimpsgent.be vind je alle informatie over de geselecteerde groepen en kan je tickets bestellen.

Natuurlijk kan er geen GLIMPS zijn zonder een bijzondere focus op wat er in eigen land gebeurt. Bands met een nieuwe release die zich op hun voorjaarstournees en de zomerfestivals voorbereiden, tonen hun nieuwe waar op het festival. Uit het zuiden van het land komen Paon, Dan San, Roscoe, BRNS, The K, Montevideo, Rackham en Soldout naar Gent. Uit Vlaanderen nemen volgende artiesten de honneurs waar:

Ian Clement
Daar Ian Clement bij de band Wallace Vanborn louter als frontman optreedt, laat hij nu onder zijn eigen naam wél het achterste van zijn tong zien. Als sober singer-songwriter staat hij nu met gitaar en evocerende teksten op het podium. Wie niet kan wachten tot zijn eerste album uitkomt (Voorjaar 2013, Unday Records) kan alvast eens voorproeven van Clements hoogstaande muziekmakerij.

An Pierlé
Met of zonder The White Velvet in haar schaduw: An Pierlé loopt over van talent en spat van het podium. In 1996 liet de Antwerpse schone tijdens Humo's Rockrally een intrigerende indruk achter. Nu 16 jaar later speelt ze met even veel bedrevenheid, maar met een andere sound, haar eigenzinnige songs. Ook in het buitenland weet Pierlé zichzelf tot een gevestigde waarde op te werken. Story to be continued.. en hopelijk nog lang! Nieuwe plaat wordt verwacht bij PIAS in het voorjaar van 2013.

Sir Yes Sir
Zijn MIA-nominatie in de categorie "Muzikant van het jaar" heeft hij vooral te danken aan zijn indrukwekkende passages bij Dez Mona, Ellen Schoenaerts en De Hoop, maar 2013 wordt het jaar van zijn eigen band Sir Yes Sir. Hun aanstekelijke eerste single 'Longing = Good Taste' is de voorbode van een debuutalbum dat in februari verschijnt bij EMI.

Lyenn
Deze singer-songwriter met Britse roots is niet langer een groentje. Fred Lyenn Jacques, zoals hij voluit heet, kreeg al de kans om de opnamestudio te delen met muzikanten van Tom Waits en Elvis Costello. Op zijn laatste album VOWELS FADE FIRST klinkt Lyenns zangstem dieper en intenser dan ooit. Met adembenemende melodieën in elke song kan u deze licht verslavende muziek moeilijk ontlopen.

Dans Dans
Drievoudig latent talent dat zichzelf tot Dans Dans doopte. Hun gelijknamige album werd een topplaat die zich in de marge van ongeveer elke muziekstijl bevindt: van rock 'n roll tot ijle blues, psychedelische freewheels en jazz. Bert Dockx (Flying Horseman), Fred Jacques (Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona) bewerkten oude bekenden tot een experimenteel en eigenzinnig geheel. Live vermoedelijk een tegelijk ingetogen en extatische vertoning waarvan je zelf in trance dreigt te raken. Nieuw album wordt verwacht in de lente van 2013.

Creature with the Atom Brain
Creature With The Atom Brain is een Belgische bastaardband die alternatieve rock van de bovenste plank haalt. Muzikanten van onder andere Millionaire en Vandal X bundelen in deze band hun muzikale ideeën die reeds hebben geresulteerd in sterke songs zoals 'Wolf Eye'. Een creatieve kruisbestuiving die al tot het album THE BIRDS FLY LOW leidde en tot nog veel meer in staat is!

Marble Sounds
Ze zijn de tegenpool van MARMERKITSH, maar het zou de aardse feel kunnen zijn die Pieter Van Dessel tot bij die bandnaam bracht. In hun eerste full-cd NICE IS GOOD (2010) kozen ze voor organische klanken in een transparante opbouw. Gebalanceerd en dromerig, maar even aanstekelijk. Opmerkelijk is het jeugdige nummer 'Sky High' waar Pieter Van Dessel de zanglijn uitleent aan de zuivere stem van de Japanse Miwako Shimizu. Zowel ijl als krachtig speelt ze boven de melodieën van gitaar en strijkers. Ook wanneer de elektrische gitaren en drum ingezet worden staan muzikaliteit en gevoel voor timing voorop. Marble Sounds kreeg lof van de muziekpers en werd vergeleken met het Noorse Kings Of Convenience, wellicht voor de playfulness en heldere klanken.

The Black Heart Rebellion
In 2004 schreven ze al geschiedenis in menig Belgische concertzalen; nu tonen ze opnieuw met genoegen waarom ze die doorbraak waardig waren. The Black Heart Rebellion weet immers heel goed hoe Screamo-songs tot een goed einde gebracht kunnen worden. Pieter Uyttenhove's ruwe stem wordt doorgaans ondersteund door stevige rockgitaren en snedige drumritmes. Vanaf januari ligt hun nieuwste album in de betere platenhandel. Desalniettemin kan u nu al genieten van hun kersverse materiaal!

Tommigun
Wie zich Rumplestichkin nog herinnert weet dat Thomas Devos bijzonder grootse dingen kan doen. Dat succesverhaal doet hij ook met Tommigun graag nog eens over. Eurosonic zag in 2010 al potentieel in de indierockband. Muziek die Californisch aanvoelt, met soms dubbelzinnige duetten gesluierd in weemoed. Album 'Pretenders' nu uit bij Excelsior Recordings.

Blackie & the Oohoos
Wie graag even wil verdwalen in een ver afgelegen fantasiewereld vol feeërieke verlokkingen en creatieve klankenspelen, neemt best een kijkje bij Blackie & the Oohoos. Hun alternatieve pop krijgt mede dankzij het mixen van korgklanken en special effects een eigenzinnig experimenteel kantje. De zussen Loesje en Martha Maieu weten u met hun volmaakte meerstemmigheid volledig in te pakken... Een verwittigd mens...

Oscar & The Wolf
Een bende Gentse pelsachtigen waar u wellicht graag ten prooi aan valt. Jong, maar verre van onbezongen, brengen deze muzikanten hun epische opus dat vergeleken kan worden met Fleet Foxes en Isbells. In hun nieuwste album 'Summer Skin' opende het dromerige vijftal de jacht naar muzikale melancholie en weemoedige warmte, met vijf tracks als profijtelijke buit. Frontman Max Colombie nodigt u hierbij graag uit om mee te verdwalen in zijn poëtisch klankenparadijs.

De Beren Gieren
Fulco Ottervanger (Piano), Lieven Van Pee (Bass) en Simon Segers (Drums) verenigden zich in De Beren Gieren en konden 3 jaar geleden de jury van Jong Jazztalent al overtuigen van hun kunnen. En het pianotrio is nog lang niet uitgespeeld. Sindsdien blijven ze improviseren en componeren tot ze hun debuutalbum WIRKLICH WELT So bij elkaar geschreven kregen. Hoofdcomponist Ottervanger combineert Jazz met klassieke en hedendaagse technieken; een erg vernieuwende formule die nog lang niet is uitgewerkt..

Raketkanon
Wie dacht dat hun eerste nummer getiteld 'Herman' een lieflijke hymne was, heeft het goed mis. Raketkanon schotelt een portie Hardcore en Rock voor die u niet zomaar in één hap kan verteren. U kan zich verwachten aan een stevige set met daverende drums en tonnen energie. Zelf vergelijken ze zich met bands als Melvins en Butthole Surfers en daar zitten de Gentenaars inderdaad niet ver naast. Debuutalbum RKTKN#1 nu uit via Zeal Records.

Douglas Firs
"Was Ryan Adams een Vlaming geweest, dan heette hij Douglas Firs," aldus Radio 1. Als deze quote u nog niet overtuigd heeft om de band te gaan bezichtigen, houden we ons betoog graag nog wat langer: Douglas Firs brengt sfeervolle muziek die tegelijk intiem en internationaal klinkt. Frontman Gertjan Van Hellemont heeft, alvorens hij zijn schrijfwerk aanzette, blijkbaar veel naar The Beatles en James Taylor geluisterd. Hun single 'Shimmer & Glow' klinkt puur, onversneden en verdient alleen maar superlatieven . Als u nu nog niet overtuigd bent, schort er vast iets met uw gehoor.. Debuutalbum 'Shimmer & Glow' nu verkrijgbaar via Universal.

Flying Horseman
Een bandnaam die tot de verbeelding spreekt en hetzelfde kan gezegd worden over de stem van frontzanger Bert Dockx. Zijn kennis en kunde werd al terecht vergeleken met Interpol en Nick Cave. Dit jaar brachten ze hun tweede album TWIST uit dat duister en bezwerend klinkt. Wie goed kijkt ziet ook de zusjes Maieu van Blackie & the Oohoos op het podium staan. Dit kan alleen maar een topset worden.

[SIC]
De vier saxofonisten en drummer van [SIC] halen hun inspiratie bij X-Legged-Sally, Jaga Jazzist en John Zorn, maar even goed bij The Ex, Sonic Youth en The Melvins. In hun nieuwste project profileert [sic] zich voor het eerst als een volwaardige rockgroep. Lieven Eeckhout, die vroeger deel uitmaakte van de blazerssectie van Galatasaray, zorgt voor de nummers en bepaalt met zijn bas voor een groot deel de nieuwe sound. De hoekige en ritmische baslijnen vormen samen met de energieke drums van Mattijs Vanderleen een solide basis, waar de saxen grillige melodieën, jazzy solo's en freaky noise overheen gooien. Live een geweldige ervaring.

Imaginary Family
'Een linkshandige ondersteboven aan het werk zien op een wel zeer bizarre kruising van akoestische gitaar en ukelele' is de meest sluitende definitie voor Imaginary Family. Joanna Isselé tracht al sinds haar 15de romantische folkliedjes te schrijven en lijkt daar bijzonder goed in te lukken. Breekbaar, oprecht en minimalistisch tovert ze elke noot haarfijn uit haar gitaar.

Stadt
Wie het verleden kent van de helft van de muzikanten van Stadt zal verbaasd zijn. Naast hun samenwerking in De Beren Gieren spelen Fulco Ottervanger (zang en keys) en Simon Segers (drum) al jaren samen met Frederik Segers (gitaar) en Joris Cool (bas), zoekend naar 'nieuwe muziek'. Hun debuutalbum heet SOME KIND OF DIVERSION. En inderdaad, zoveel energie hebben ze nog nooit gegeven. Stadt slorpt de drukte van een wereldstad op en spuwt ze uit als muziek. Wees onder de indruk van de pittigheid van de zang, de drum die nooit faalt en het genot op podium.

Mary & Me
Mary & Me impliceert de Gentse Elke Andreas Boon en Pieter-Jan De Waele. Een duo wiens sinistere sound veel wegheeft van Björk, The Moldy Peaches en The XX. Elke zet haar zanglijnen steeds met onheilspellende overgave aan, waardoor alle nummers een eigenzinnig en verrassend gebeuren zijn voor het publiek. Live wordt het stel ondersteund door een aanbiddelijke achterban en brengen ze slinkse songs van hun laatste album 'We go round'. De trigger bij uitstek om uw voet lustig te laten meetappen op de schijnbaar liefelijke popsongs.

Tomàn
Tomán zou ondertussen toch al de status van nationaal erkende trots verworven moeten hebben. Met Pukkelpop, Humo's Rockrally, Leffinge Leuren, een buitenlandse tournee en een voorprogramma bij Death Cab For Cutie op hun erelijst is dat beslist een terechte verdienste. De band van Wouter Vlaeminck creëert met zijn muziek een mysterieuze en bedaarde sfeer. De Morgen beschreef hun album WHERE WOLVES WEAR WOLF WEAR zeer treffend als "fabel over hebberigheid, primaire instincten en bureaucratische potentaten". U weet wat u te wachten staat! Nieuw album 'Postrockhits Vol.2' nu uit bij Zeal Records.

Yves Peeters Group
Toegegeven, drummer Yves Peeters bedacht niet bepaald de meest originele naam toen hij zijn collega's optrommelde voor dit collectief. Niettemin bestaat deze jazzgilde enkel uit de beste leermeesters die je met één noot omverblazen. Elke compositie is gevarieerd, strak en ongelooflijk beklijvend. Na hun debuutalbum SOUND TRACKS, brengt het kwartet binnenkort zijn tweede plaat HALLUCINATIONS uit. Benieuwd hoe ze hun eerste meesterwerk zullen overtreffen...

Verwante items in de databank

Nieuws:Tweede editie GLIMPS (18.10.2012)
Organisaties:Glimps (festival)

Terug Meer nieuws