AB relativeert en nuanceert crisisberichtgeving

Dit is een gearchiveerd bericht

15.02.2010

Naar aanleiding van de talrijke berichten in de pers verduidelijkt Concertzaal Ancienne Belgique (AB) even de situatie: het gaat niet zo slecht met AB als de kranten of duidingsmagazines beweren.Uit de reactie:
Het is nogmaals gebleken hoe moeilijk het is de - toegegeven - complexe context te scheppen. Enkele feiten op een rijtje:

1° AB haalde nooit zoveel bezoekers als in 2009: meer dan een kwart miljoen. Tel daar de bezoekers van onze outdoor-zomerevents bij en we komen al snel aan een kleine 300.000 muziekliefhebbers die we jaarlijks een onvergetelijk moment in de beste omstandigheden proberen te bezorgen.

2° We moeten inderdaad besparen. De voorbije jaren hebben we continu gezocht naar allerlei manieren om onze kosten tot een minimum te herleiden en onze opbrengsten te maximaliseren. Maar de besparingen in de culturele sector hebben ook AB niet gespaard. Eén van onze topprioriteiten - in nauw overleg met de Raad van Bestuur - is niet te raken aan ons personeelsbestand. We hebben iedereen (onze 45 vaste medewerkers en 100 externen in horeca, security, ...) nodig in onze organisatie om - zelfs al schrappen we 80 activiteiten - nog steeds ongeveer 300 (!) producties per jaar te kunnen realiseren. Want het mag eigenlijk best wel gezegd worden: we zitten al enkele jaren in overdrive wanneer het op het realiseren van producties aankomt.

3° De enige resterende optie is snijden in ons hart en ziel: de artistieke activiteiten. En dit doet pijn. Zeker wanneer dit jong talent betreft. Maar het is een korte termijnactie en zeker geen langetermijnstrategie. Het gaat bovendien niet om 80 clubconcerten zoals in de pers werd vermeld, maar 80 activiteiten. In 2010 gaan we van 100 naar 70 clubconcertavonden. Dankzij de Coca-Cola Sessions in de club, komen er daar meteen terug 10 bij, dus we realiseren nog steeds 80 clubactiviteiten. Wel schrappen we ook een aantal risicovolle Box (max. capaciteit 850) -en Theaterconcerten (max. capaciteit 700 zittend). Ook een aantal buitenhuisactiviteiten in het kader van de verdere ontwikkeling van het begrip Steenstraat-Muziekstraat, steken we even in de koelkast. Zo komen wij dus aan het cijfer van 80 geschrapte activiteiten. Maar deze zullen dan ook weer gecompenseerd worden met een aantal extra grote zaal concerten.

4° Voor de artiesten die hierdoor in de kou blijven staan, zoeken we volop naar oplossingen. Artiesten die doorgaans in de club zouden geprogrammeerd worden, proberen we als voorprogramma te plaatsen in onze grote zaal, in de verschillende formaten (Box, Theater, Flex en Main Hall Standing). Ook via ons AB2-arsenaal, in het bijzonder ABtv en ABradio zullen wij dit jaar extra aandacht hebben voor de jonge artiesten. Denken we maar aan onze AB Sessions bijvoorbeeld. De steun voor het opkomend Belgisch talent blijft dus een van onze uitdrukkelijke missies, zelfs in crisistijden. Maar natuurlijk zullen wij helaas nooit voor al deze groepen een oplossing kunnen bieden.

Zoals u dus kunt zien, zo slecht gaat het helemaal niet met AB. Er is hoegenaamd geen reden tot paniek en dramatiek. Gewoon een korte periode iets zuiniger leven en het gezond verstand gebruiken. En wanneer het budget het toelaat, trekken we artistiek gezien terug alle registers open.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Op zoek naar extra geld (11.02.2010)
Verlieslatende Club doet AB tachtig concerten schrappen (10.02.2010)
AB snoeit in concertaanbod (09.02.2010)
Organisaties:Ancienne Belgique (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws