Belgische elektronicageschiedenis op Elektropedia

Nieuwe jaarlijkse awards voor electronische muziekscène

Dit is een gearchiveerd bericht

15.09.2009

De elektronische suspense werd de afgelopen maanden flink opgebouwd met een teaserwebsite, een campagne op TMF en een aantal spraakmakende evenementen, maar nu is het eindelijk zover: de interactieve website redbullelektropedia.be staat officieel online. Meteen worden ook de nieuwe Vanguard Awards gelanceerd, die worden uitgereikt aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische elektronica en/of club scene.
De website
Red Bull Elektropedia zal het grootste online archief zijn van de geschiedenis van de Belgische dance scene. Denk aan internationaal gerenommeerde clubs als Boccaccio, Fuse, Zillion en Culture Club; beruchte feestjes als I Love Techno, 10 Days Off, Free the Funk en Eskimo; toonaangevende bands en muzikanten als Telex, Front 242, CJ Bolland en Soulwax/2 many DJs; populaire deejays als The Glimmers, Marco Bailey en Dr. Lektroluv; en gerespecteerde labels als R&S, Bonzai en Eskimo Recordings. Maar denk ook aan legendarische radioprogramma’s als Liaisons dangereuses (met een jonge Sven Van Hees) en Teknoville (Studio Brussel); platenhoesontwerpers als Marc Meulemans en Daan, en zelfs modeontwerpers al Walter Van Beirendonck, die zich begin jaren negentig liet inspireren door de techno scene en er ook als een van de eerste de catwalks van Parijs mee inpalmde.

Op Red Bull Elektropedia krijgt alles en iedereen een eigen pagina, op voorwaarde dat ze iets betekend hebben op vlak van elektronische muziek of binnen de club scene. In tegenstelling tot (saaie) grote broer Wikipedia, zal Red Bull Elektropedia zich echter niet beperken tot ellenlange biografieën en droge feiten. Op de website zullen ook flyers, affiches, foto’s, krantenknipsels, platenhoezen, tickets, videoclips, deejaysets, en (foto’s van) T-shirts, polsbandjes en aanstekers voor eeuwig en altijd bewaard worden. De voorbije dertig jaar gingen al veel van die dingen verloren, en daar moet nu definitief een einde aan komen, want er zit teveel waardevol materiaal tussen dat illustreert welke (grote) rol ons land heeft gespeeld in de geschiedenis van de elektronische muziek.

De party
Om de lancering van de definitieve website te vieren vindt op zaterdag 19 september This Beat Is Elektronic plaats, een grote party in de Vooruit met een rist legendarische Belgische deejays en muzikanten – van vroeger tot nu. Een aantal onder hen zullen zelfs samen achter de decks staan: The Glimmers (Culture Club) vs. Olivier Pieters (Boccaccio), Jan Van Biesen (Switch) vs. Ed & Kim (Breakdown), Tomaz (I Love Techno) vs. Steve Cop (La Rocca), Raoul (Food Club) vs. Spacid (Beats of Love), Franky Jones (Bonzai) vs. Rave Our Souls. De rest gaat gewoon solo: CJ Bolland (R&S), T99 (Anasthasia), Millennium Kru (Star Warz), Koenie (Wally’s Groove World), Zohra (2 Fabiola) en Fred Nasen (At the Villa). Ten slotte zijn er nog twee special acts: The Hipson Brothers (een nieuw deejayduo dat bestaat uit twee levende legenden uit het Belgische nachtleven) en The New Confetti’s (een act die als twee druppels water lijkt op – euh – The Old Confetti’s).

Het boek
In september verschijnt bij uitgeverij Ludion (bekend van boeken over het werk van onder meer Luc Tuymans, Elke Boon en de Zes van Antwerpen) een speciale uitgave over de geschiedenis van de Belgische club en elektronica scene. Ben Van Alboom, die als nightlifejournalist en presentator van Switch (Studio Brussel) werd ingehuurd om Red Bull Elektropedia mee op poten te zetten, is hoofdredacteur van de publicatie, die eveneens This Book Is Elektronik zal heten. 

Het TV-programma

Vanaf woensdag 9 september loopt op TMF vier weken lang een documentairereeks over de geschiedenis van het Belgische nachtleven. Het programma zal uiteraard een pak markante videoclips tellen, maar ook exclusieve interviews met onder meer Front 242, The Subs, The Neon Judgement, The Glimmers, Luc Van Acker, Jimmy Dewit (Shameboy), Zohra, Dirk Ivens (Klinik), Goose, CJ Bolland, Rudy Victor Ackaert (Culture Club), Sven Van Hees, Renaat Vandepapeliere (R&S), Peter Decuypere (Fuse, I Love Techno), Filip Vandueren (Milk Inc.), Olivier Adams (Praga Khan), Jan Van Biesen (Studio Brussel) en nog een groot aantal anderen.


Red Bull Elektropedia Vanguard Awards 2009

Op 19 september worden vijf Red Bull Elektropedia Vanguard Awards toegekend aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische elektronica en/of club scene. Deze awards zijn verbonden aan RedBullElektropedia.be, een online archief van de geschiedenis van de Belgische club & elektronica scene.

De Red Bull Elektropedia Vanguard Awards zijn verbonden aan RedBullElektropedia.be, een online archief van de geschiedenis van de Belgische club & elektronica scene.

Elk jaar worden vijf Red Bull Elektropedia Vanguard Awards toegekend aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische elektronica en/of club scene. De winnaars worden elk jaar aangeduid door een wisselende jury van professionelen.

Winnaars eerste Red Bull Elektropedia Vanguard Awards bekend:

  • Dan Lacksman, Michel Moers & (postuum) Marc Moulin (Telex)
  • Renaat Vandepapeliere & Sabine Maes (R&S Records)
  • Peter Decuypere (55, Fuse, I Love Techno, Fill Collins Club)
  • Mo & Benoelie (The Glimmers)
  • Herman Gillis (Sherman Filterbank)

De jury 2009 bestond uit:

  • Raoul Belmans (producer Swirl People, labelbaas Aroma Records & deejay)
  • Jonas Boel (muziekjournalist Focus Knack & deejay)
  • Carl de Moncharline (oprichter Who’s Who’s Land)
  • Bart Demey (Nid & Sancy)
  • Bernard Dobbeleer (radiomaker Radio/Classic 21 & deejay)
  • Mathieu Fonsny (muziekjournalist Les Inrockubtibles & organisator Forma.T)
  • Kim Mathijs (muzieksamensteller Switch (StuBru) & deejay)
  • Geert Sermon (platenwinkel Dr. Vinyl)
  • Kristoff Tilkin (muziekjournalist Humo)
  • Ben Van Alboom (presentator Switch (StuBru) & hoofdredacteur Elektropedia)

De prijsuitreiking vindt op zaterdag 19 september plaats in Gent tijdens This Boat Is Elektronic – een exclusief evenement dat aan de party This Beat Is Elektronic in de Vooruit voorafgaat. 
De boot vertrekt om 20:00 aan de Vooruit en meert opnieuw aan rond 23:00.

Meer info
www.redbullelektropedia.be
nl.netlog.com/redbull_music
www.facebook.com/redbullelektropedia

Verwante items in de databank

Nieuws:Tweede Elektropedia Vanguard Awards (10.11.2010)
Organisaties:Red Bull Elektropedia Awards (prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws