Aanpassing auteurswet over gebruik muziekpartituren

Dit is een gearchiveerd bericht

12.11.2008

Via een aanpassing van de Auteurswet zorgt minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne ervoor dat scholen voortaan niet meer hoeven te betalen als ze partituren verdelen onder hun leerlingen. Vorige week heeft de ministerraad een aanpassing aan de Auteurswet goedgekeurd waardoor het kopiëren van individuele muziekpartituren niet langer onderworpen is aan een heffing.

Persbericht vanuit ministerie voor Ondernemen en Vereenvoudigen:

Tot nu toe was er voor onderwijsinstellingen grote onduidelijkheid. Het kopiëren van korte fragmenten was toegelaten. De beheersvennootschap SEMU interpreteerde deze toelating zeer restrictief (bv. 1 of 2 notenbalken). Dit betekende dat veel scholen gedwongen werden om toch licentieovereenkomsten af te sluiten voor het kopiëren van een volledig lied. De gevraagde licentievergoedingen gingen van 0,77 EUR per kleuter tot 2,77 EUR per leerling van het secundair onderwijs en tot 7 EUR voor het deeltijds kunstonderwijs.

Deze heffing zorgde de laatste jaren voor veel kritiek gezien het onderwijs van mening was dat zij voor het kopiëren van partituren de facto twee maal betaalde, éénmaal via de heffing op kopies en éénmaal via de vergoeding aan SEMU.

Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne zet dit nu recht door te voorzien dat het kosteloos gebruiken van individuele liedjesteksten in het onderwijs toegelaten is. Het kopiëren van gehele handboeken of verzamelbundels met liedjes blijft echter te betalen, gezien het kopiëren niet mag uitmonden in een activiteit waarmee men in concurrentie treedt met de uitgevers.

Verwante items in de databank

Organisaties:Semu

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws