Sylvia Huang

Categorie:repertoire, solist
Etterbeek, 20.04.1994
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:GoYa Quartet

Biografie

De Belgische violiste Sylvia Huang wordt geprezen voor haar “ware lyriek en ontroerende muzikaliteit, haar eenvoud en sensibiliteit”, haar “zeer gevarieerd kleurenpalet” (Le Soir) en als een muzikant met “integriteit, emotie” en een “rijke klank” (De Standaard). In mei 2019 werd ze laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en ze won de Prix Musiq’3 du Public en de Canvas-Klara Prijs. Ze kreeg daarnaast de Caecilia-prijs voor Jonge Musicus van het Jaar 2019 uitgereikt door de Belgische Vereniging van de Belgische Muziekpers.

In februari 2021 maakte Sylvia haar debuut met het Concertgebouworkest onder leiding van Andrew Manze met het Mozart vioolconcert K.218, dat ze ook in juli 2021 uitvoerde met Iván Fischer in het Konzerthaus in Berlijn tijdens het officiële staatsbezoek van de Koning en Koningin der Nederlanden. Ze werkte samen met vele orkesten zoals het Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonic, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Sinfonia Rotterdam, in zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, het Palais des Beaux-Arts in Brussel, Flagey, de Vlaamse Opera in Gent en deSingel in Antwerpen. Ze nam deel aan verschillende internationale festivals, waaronder het B-Classic Festival van Vlaanderen, Echappées Musicales du Médoc, het Musiq’3 Festival, het Collegium Vocale Crete Senesi, de Festivals de Wallonië en Klara in deSingel.

Haar debuut-CD "Lointain passé" met pianiste Eliane Reyes verscheen in september 2021 met muziek van Eugène Ysaÿe en Guillaume Lekeu bij het platenlabel Outhere Music-Fuga Libera, en werd zeer gewaardeerd door de pers.

Geboren in 1994, leerde Sylvia het vak van haar vader en studeerde verder aan de Académie des Arts de la Ville de Bruxelles, en daarna met Alexei Moshkov en Liviu Prunaru. Ze won eerste prijzen op de National Musical Competition Belfius Classics in 2004 en de Lions European Musical Competition in 2008. Sylvia werd in september 2012 tweede violiste bij het Nationaal Orkest van België en in 2013 werd ze gepromoveerd tot co-solovioliste. Van 2014 tot 2022 speelde ze bij de eerste violen van het Concertgebouworkest. Kamermuziek is ook een grote passie: samen met drie orkestcollega's vormt ze het GoYa Quartet. Dankzij het winnen van de prestigieuze Prix de Salon 2015, uitgereikt door de business club van het Concertgebouworkest, kon het kwartet opnamen maken van twee live-uitvoeringen van alle strijkkwartetten van Brahms en Schumann.

Sylvia speelt op een viool van Jean-Baptiste Vuillaume, aan haar in bruikleen verstrekt door de Fondation Arthur Grumiaux. In 2023 wordt ze nieuwe konzertmeisterin van het Symfonieorkest van de Munt te Brussel.

Selectieve discografie

Ysaÿe, Lekeu - Lointain passéYsaÿe, Lekeu - Lointain passé (2021)
romantiek
Sylvia Huang, Guillaume Lekeu, Eliane Reyes, Eugène Ysaye

Selectieve discografie als medewerker

Queen Elisabeth Competition violin 2019Queen Elisabeth Competition violin 2019 (2019)
Klassiek
Pyotr Il'yich Tchaikovsky, Jean-Jacques Kantorow, Johannes Brahms, Hugh Wolff, Belgian National Orchestra, Wolfgang Amadeus Mozart, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Bram Van Camp (...)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Stéphanie Huang (repertoire, solist)
Externe links:Sylvia Huang op Facebook