Jan Van den Bossche

Categorie:concertprogrammator
Genre(s):oude muziek

Korte beschrijving

Internationaal programmator oude muziek die de volgende visie onderschrijft:
"In wezen vind ik het begrip `oude muziek' totaal oninteressant. Je kunt natuurlijk best een apart festival organiseren voor muziek uit middeleeuwen en renaissance, maar dat is niet oorspronkelijk. Het gaat om klassieke muziek in de breedste zin. "

Biografie

Jan Van den Bossche studeerde koordirectie in Gent en verhuisde omwille van zijn idool Nikolaus Harnoncourt naar Wenen, waar hij zich verdiepte in historische uitvoeringspraktijk en toetrad tot het door Harnoncourt opgerichte Arnold Schönberg Chor. Na omzwervingen door Frankrijk, Spanje en Engeland werd Van den Bossche gepolst voor de post van musicologisch medewerker bij het Festival Oude Muziek. In 2000 programmeerde hij voor het eerst bij het Festival Oude Muziek Utrecht. Hij werd er in 2003 directeur. in 2004 volgde hij Casper Vogel op als algemeen directeur.

Van den Bossche maakte o.a. een einde aan het veto op oude muziek die op moderne instrumenten wordt gespeeld. In 2006 vierde het wereldvermaarde festival onder zijn leiding het 25-jarig bestaan. In 2007 maakte hij zijn debuut als regisseur met de productie Lettere amorose van Compagnie Bischoff, die zowel op het Utrechtse festival als in De Bijloke in Gent te zien was.

Per 1 januari 2009 treedt de Vlaamse regisseur aan als artistiek directeur van het "Festival de Música Antigua" in Barcelona.

 

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Basically I find the term Early Music not at all interesting (2009)