Karel Deseure

Categorie:dirigent, hedendaagse muziek, repertoire
1983
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme

Biografie

De Belgische dirigent Karel Deseure maakte afgelopen seizoenen snel naam door zijn bevlogenheid, grote veelzijdigheid en artistiek intelligente interpretaties. Hij werd onder meer uitgenodigd door orkesten zoals het Lucerne Symphony Orchestra, Philharmonie Zuidnederland, Belgian National Orchestra, Antwerp Symhony Orchestra, Nederlands Radio Philharmonisch Orkest, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Symfonieorkest Vlaanderen, l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Het Gelders Orkest en Brussels Philharmonic. Naast het symfonische repertoire koestert Karel een grote liefde voor opera. Na zijn debuut in 2016 bij Opera Zuid met Puccini’s La Bohème werd hij onmiddellijk opnieuw uitgenodigd om Un Ballo in Maschera van Verdi en de prijswinnende productie van Bernsteins A Quiet Place te dirigeren. Bij de Dutch National Opera Academy (DNOA) dirigeerde hij Benjamin Brittens The Rape of Lucretia, de succesvolle Nederlandse première van Mark Adamo’s opera Little Women en Die Fledermaus van Strauß. In de komende seizoenen zal hij debuteren bij de Nederlandse Reisopera (Humperdinck - Hänsel und Gretel), Liverpool Philharmonic Orchestra, L’Orchestre de Cannes en L’Opéra de Toulon (Cosi fan Tutte).

In 2021 was een hoogtepunt zijn succesvolle debuut bij Opera Ballet Vlaanderen met Kurt Weill’s Der Silbersee. Ook zal hij zijn debuut maken bij het Borusan Istanbul Philharmonisch Orkest, L’Orchestre de Chambre de Lausanne en het Noord Nederlands Orkest. Hij keert ook terug naar Opera Zuid (Britten, A Midsummer Night’s Dream) en het Nationaal Orkest van België. Karel behaalde zijn Masters diploma dwarsfluit aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Daarna trok hij naar het Koninklijk conservatorium van Den Haag om orkestdirectie te studeren. In 2012 won hij de prestigieuze dirigentenprijs en -stipendium van het Anton Kersjes Fonds en in 2018 won hij de Schaunard Award voor de producties die hij dat jaar in Nederland dirigeerde. Sinds 2019 is Karel aangesteld aan het Conservatorium van Amsterdam als docent orkestdirectie

Selectieve discografie als componist

BerglichtBerglicht (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Musikkorps der Bundeswehr, Oliver Waespi, Karel Deseure, Leroy Anderson, Menno Bosgra, Dirk Brossé, Jan Rypens, Walter Ratzek (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Karel Deseure. Jong aanstormend talent (09.2013)
Externe links:Facebookpagina van Karel Deseure
Instagrampagina van Karel Deseure