Ludo Hulshagen

Categorie:componist
Hasselt, 02.06.1951
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Ludo Hulshagen studeerde aan het Amandinacollege van Herk-de-Stad Latijn en Grieks. In 1969 begon hij hogere muziekstudies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Hij behaalde er Eerste Prijzen voor notenleer, geschreven harmonie, praktische harmonie, contrapunt, fuga, muziekanalyse en vormleer. Zijn compositieopleiding genoot hij bij Willem Kersters, bij wie hij in 1984 afstudeerde.
Vanaf 1971 begon Hulshagen naast zijn studies ook zelf lessen notenleer te geven aan de Muziekacademie van Tienen. Enige tijd later kreeg hij een betrekking als leraar harmonie aan het Hasselts Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans. Van 1976 tot 1991 werkte hij als docent harmonie aan het Conservatorium van Antwerpen en in 1983 werd hij directeur van de Tiense Muziekacademie. Deze laatste functie ruilde hij in 1987 voor de directeurszetel in de Muziekacademie van Hasselt.
In 1987 ontving hij de Cantabile-Prijs voor zijn Inventie voor piano. Van Dexia Bank kreeg hij reeds drie compositieopdrachten voor de befaamde Nationale Wedstrijd voor Muziek- en Woordkunst, Axion Classics, en in 2002 schreef hij A Symphonic Exploration in opdracht van het Vlaams Radio Orkest.

2005 Maarten Quanten voor MATRIX

Selectieve discografie als componist

CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
St├ęphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
Het Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van HasseltHet Binvignat-Houdtappelorgel (1793) in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt (2005)
20ste eeuw
Johan Hermans, Ludo Claesen, Paul Steegmans, Joost Termont, Kurt Bikkembergs, Ludo Hulshagen, Ludo Claesen