Jean-Luc Bertel

Toon enkel: Jean-Luc Bertel, Jo Elbert

Categorie:componist, dirigent, koorleider
Tournai, 15.08.1955
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Korte beschrijving

componist, dirigent

Biografie

Jean-Luc Bertel groeide op te Kortrijk waar hij zijn basisopleiding aan het muziekconservatorium volgde. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent waar hij eerste prijzen veroverde voor hoorn, harmonie, contrapunt en fuga.
In 1976 werd hij hoornist in een Muziekkapel van de Binnenlandse Strijdkrachten in Aarlen en combineerde deze functie met parttime werkzaamheden als docent en instructeur. In 1978 werd hij lid van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht te Bevekom. Aan de examens voor adjunct-kapelmeester nom hij in 1984 deel. Deze functie vervulde hij tot in 1987, achtereenvolgens bij de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en de Muziekkapel van de Grenadiers in Brasschaat.

Hij had de ambitie om officier-kapelmeester te worden en moest daarvoor opnieuw na het conservatorium. In drie jaar tijd behaalde hij er de eerste prijzen in harmonie (1987) bij Norbert Goddaer, contrapunt (1989) en fuga (1989) eveneens bij Norbert Goddaer.

Hij werd 2e dirigent van het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen in Brussel. Sinds 2002 is hij ook 2e dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Zeemacht te Oostende. In september 2005 werd hij dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht.

Verder werkt hij als koorleider van het koor Crescendo uit Kortrijk-Rollegem en was van 2000 tot 2005 ook dirigent van het koor Ars Vocalis Kortrijk.

Als componist schreef hij werken voor verschillende genres. naast componeren is Jean-Luc Bertel ook steenkapper.

 

 

 

Uitgevers:
Golden River

 

Selectieve discografie als componist

Met harp en zielMet harp en ziel (2000)
Katleen De Vylder, Armand Preud'homme, Marcel Grandjany, Erik Satie, Edvard Grieg, anoniem, Alphonse Hasselmans, Claude Debussy (...)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht
Organisaties:Golden River Music (uitgever)