Tradivar

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Europese folk, traditionele folk

Biografie

Acht muzikanten brengen een gevarieerde waaier van Europese traditionele volksmuziek. De groep werd in zijn huidige bezetting opgericht in 1994 en heeft intussen een rijke collectie nummers op het repertorium.

Bendeleider is Paul Baekelandt. Hij bespeelt talrijke instrumenten, niet alleen de standaard verkrijgbare instrumenten uit de muziekwinkel, maar eveneens van talrijke reizen meegebrachte instrumenten, die hij ter plaatse leerde bespelen. Daarnaast bouwde hij een aantal instrumenten zelf. Vooral de snaarinstrumenten behoren tot zijn specialiteit en in een aantal liederen laat hij zijn stem horen.

Zijn broer Mark Baekelandt heeft zijn roots in de volksdansmiddens. Hij neemt naast een aantal traditionele volksinstrumenten ook het slagwerk en de zang voor zijn rekening.
Bruno Vanslambrouck, eveneens met volksdansachtergrond, is dan weer de specialist van de blaasinstrumenten.
Friede Coeman houdt het reeds meer dan 30 jaar bij de accordeon, het instrument waarmee ze reeds in vele landen volksdansen begeleidde.
Ludmilla Terentiouk, van Wit-Russische afkomst, weet met haar cimbalom iedereen te bekoren en verwonderen met haar virtuositeit. In het Wit-Russische Brest was zij lerares op dit instrument.
Peter Bleyaert weet naast zijn bezigheden als koorleider ook nog tijd vrij te maken om de groep te begeleiden met zijn gitaar en andere snaarinstrumenten.
En tot slot het oudste lid Sylveer Labeeuw, die met zijn contrabas de onontbeerlijke ondersteuning van de muziek verzorgt.