Auteursrechten en de waarde ervan voor muzikanten in de non-stop evoluerende muziekindustrie van vandaagEen kwalitatief onderzoek

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Blancquaert
Uitgever:Vrije Universiteit Brussel
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:2009
Aantal pagina's:138
Raadpleegbaar:Auteursrechten en de waarde ervan voor muzikanten in de non-stop evoluerende muziekindustrie (download)
Plaatsingsnummer:1744
Taal:

Preview

Info

Deze eindverhandeling tracht te achterhalen wat de waarde van auteursrechten is voor muzikanten in de non-stop evoluerende muziekindustrie van vandaag.

In de literatuurstudie wordt stilgestaan bij het algemene kader van auteursrechten, de naburige rechten, de publisher, de geschiedenis van het auteursrecht, de beheersvennootschappen en de alternatieven op het auteursrecht.

In een tweede hoofdstuk wordt de non-stop evoluerende muziekindustrie onder de loep genomen - met digitalisering en piraterij als kernconcepten.

In het laatste hoofstuk wordt nagegaan hoe muzikanten tegenover auteursrechten staan. Het empirisch onderzoek bestaat uit expertinterviews bij 12 Vlaamse muzikanten, die werden ingedeeld in de categorie├źn beginnende muzikanten, midlevel muzikanten en supersterren. Er werd bevonden dat muzikanten een hoge waarde hechten aan auteursrechten. Bij beginnende muzikanten is dit vooral een morele waarde aangezien zij nog niet zo veel verdienen aan auteursrechten. Ze zijn dan ook veel minder bezig met auteursrechten, maar herkennen wel het nut ervan. Bij de midlevel muzikanten en de supersterren is de waarde zowel moreel als financieel. Het is een bron van inkomsten voor hun en ze zijn er dan ook zeker mee bezig.

(Eindverhandeling ingediend voor het behalen van de graad Master in de
Communicatiewetenschappen; Promotor: Prof. Dr. Katia Segers)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie