Alarm!

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Nordmann
Label(s):9000 Records, De Werf
Label code:W.E.R.F. 127 / 9000-0001
Releasedatum:19.02.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):jazzrock
Taal:Instrumentaal

Track-info

1.Alarm!
2.Pfut
3.El Niño
4.Ohm
5.Paling
6.Jumanga
7.Lights
8.Nightwork

Perscommentaren

"De ultieme zege zagen ze nipt aan hun neus voorbijgaan, maar na Humo's Rock Rally gaat Nordmann wél voluit voor het goud op Alarm!, hun eerste langspeler. Dit Belgische kwartet brengt jazz alsof een desert-bluesrot of Boliviaans leger er overheen is gegaan."
Gunter Van Assche, De Morgen, 21.02.2015, p.90

"Nordmann is een groep die er bij elke nieuwe stap in slaagt de twijfels moeiteloos op een hoopje te spelen." (...) "Nordmann kan desgewenst één song een uur lang boeiend houden. Fantastische muzikanten, tuk op risico, lak aan grenzen." (...) "Het stikt op ‘Alarm!’ van de spookriedels, riffjes, loopjes, kleine accenten die uren en dagen later weer in je hoofd opduiken als soundtrack bij je dagdromen. En dat is leuk" (***)
Jurgen Beckers, Humo, 10.02.2015

"Nordmann bezit, naast veel avontuur voor de sol¡sten, ook een aantal schitterend repeterende thema's. De gitaar van Edmund Lauret belandt in EI Niño plots in een western en wil even later Dick Dale stiekem van zijn troon stoten, maar deinst er al improviserend ook niet voor terug om uit de bocht te vliegen." (...) "Nordmann doet in eerste instantie vaak nét niet wat je verwacht, maar is boeiend tot de laatste snik. Ook al is de ritmiek ¡n hoogtepunt Jumanga nog zo monotoon, er gebeurt zóveel omheen dat je niet uitgeluisterd raakt. Band voor Lowlands én North Sea Jazz"
Willem Jongeneelen, OOR 2015/04, april 2015, p.86

(...) "Nordmann laat toch vooral horen wat voor sterke muziek de combinatie van jazz en zware rock kan opleveren. Wie houdt van John Zorn en Marc Ribot zal ook Alarm! smaken. Nordmann bevestigt meteen al het goede dat sinds hun tweede plaats op Humo’s Rock Rally over hen werd gezegd en geschreven." (****)
Peter De Backer, Het Nieuwsblad, 21.02.2015, p.47

"Het gebeurt niet zo vaak dat het creatieproces van een band en zijn muzikanten zo duidelijk en onbevangen te horen is op plaat als dat het geval is bij ‘Alarm!’, het ambitieuze debuut van Rock Rally 2014 runner-up Nordmann. De technische bagage pikten ze op in het conservatorium van Gent, het spelplezier tijdens 1001 jazz- en jamsessies in kelders, cafés en kleine podia allerhande. Samen omarmen ze het experiment: hoe verder uit de comfort zone, hoe spitser en intenser het resultaat. Titeltrack ‘Alarm!’ trekt zich met vervaarlijk rommelende gitaren traag op gang, maar schakelt halverwege een versnelling hoger om uit te monden in niets ontziende drumsalvo’s en een collectieve tempoversnelling die de Eurostar op een speelgoedtrein doet lijken. Wat mooi is: het mag soms ook zacht. ‘Paling’ is een Oosters aandoende mijmering, ‘Lights’ een intiem samenspel tussen drum en sax. Afsluiten doet Nordmann met een flinke knipoog: ‘Nightwork’ blaast gedurende twee minuten je oren aan flarden, maar transformeert geleidelijk aan in een lieflijk fluitwijsje. In huis halen!"
Michiel Van Meervenne, RifRaf #263, maart 2015, p.9