Eerst de nacht dan de dag

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):De Legende
Label(s):Het Tweede Paard
Label code:2013001
Releasedatum:11.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative, nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Schiet
2.Kauw van jou
3.Vaarwel Zaïre
4.Donker is haar stem
5.Beest
6.Raak me aan
7.Eddy Z
8.Pijn
9.Oud verhaal
10.Beter
11.Van je houden

Perscommentaren

(...) "[hun] allerbeste plaat" (...) "Het klankenpalet klinkt rijker dan ooit, en bij momenten doet Eerst de nacht dan de dag nog het meest aan Einstürzende Neubauten denken. Toch zijn de songs opvallend melodieus en toegankelijk, al zorgen de bevreemdende teksten van taalkunstenaar Elvis Peeters ervoor dat De Legende op veilige afstand van de mainstream blijft." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 14.11.2013, p.M6

"Stijn Meuris, Frank Vander linden en Luc De Vos werden indertijd binnengehaald als beste vernieuwende songschrijvers in het Nederlands. Ze hadden hun merites maar het rauwe en directe van een Elvis Peeters haalden ze nooit. ‘Ten Dans’ en ‘Gouden Tanden’ van De Legende blijven ultieme klassiekers bij een incrowd. Ook het vlijmscherpe ‘Bijt!Bijt!Bijt!’ (2008) veranderde helaas niet veel aan de cultstatus van de groep. “So what?” denken Elvis Peeters en zijn spitsbroeders van lange jaren Chris Carlier, Koen Van Roy, Geert Waegeman en Geert Corbeels. Het gitzwarte van de nacht blijft de favoriete inspiratiebron. Nog altijd geen vrolijke deuntjes maar kervende teksten boordevol (verdoken) sex al dan niet gekoppeld aan maatschappelijke vraagstellingen. En al is het instrumentarium veel uitgebreider en gevarieerder en de woede net wat meer gekanaliseerd, de minste schijn van optimisme
wordt nog steeds meteen onverbiddelijk onderuit gehaald. Dit alles op een soundtrack die electric body music koppelt aan de ritme-idiomen van Wire en de vroege TC Matic. De Legende bracht opnieuw een nu reeds legendarisch schijfje uit. Live in de AB op 19 maart 2014."
Georges Tonla Briquet, RifRaf #251, december 2013, p.21