Funeral dancer

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Venus in Flames
Label(s):Safe Haven Records
Label code:SHR 2013.01
Distributeur:Rough Trade Belgium
Releasedatum:07.10.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Pop / Rock, singersongwriter
Taal:Engels

Track-info

1.Open your eyes
2.Blue nights
3.Phoenix
4.Funeral dancer
5.The end of a love affair
6.Dance with me
7.Lean on me
8.Breaking news
9.The one that got away
10.When darkness holds you down
11.Apocalypse blues

Perscommentaren

"Jan De Campenaere - de man achter de groepsnaam - koestert een voorliefde voor het soort popmuziek waar ook Crowded House en Travis een handeltje in hebben uitgebouwd." (...) "Funeral Dancer [..] onderstreept opnieuw dat De Campenaere een songtekst kan schrijven, én blinkt uit in klaterende melodieën. Sarah Bettens vertolkt een gastrolletje op 'Dance with Me', maar ook de rest kan zo op de radio. Hoog tijd dat Venus In Flames de erkenning krijgt die de groep toekomt." (***1/2)
Bart Steenhaut, De Morgen, 03.10.2013, p.26

"Met 'Funeral Dancer' zit hij aan nummer vier. Hij wist er goed volk als Mario Goossens (drums, jawel) en Sarah Bettens (lead vocals in 'Dance with me') voor te strikken, en ik zou het zijn beste durven noemen, omdat hij in al zijn eenvoud gezwind blijft doorgroeien tot de liedjes ook in uw dromen de soundtrack zijn bij menige somnambule hersenpromenade. Het zijn mooie melodieën, stuk voor stuk, maar het flierefluiten vergaat als de teksten hun intrede doen. Daar let je niet meteen op, maar als ze er zijn, gaan ze niet meer weg. En maar goed ook. Ze maken de songs mooier, dieper, rijker." (***)
Jurgen Beckers, Humo 3816, 22.10.2013, p. 157

"Jan De Campenaere heeft na vier jaar een nieuwe collectie fijne liedjes klaar. Ze graven in verwarde gevoelens en over hoe het geluk heel broos is in het licht van mogelijke rampen." (***)
Peter Vantyghem, De Standaard, 26.10.2013, p.20

"In tegenstelling tot zijn vorige album Intimicy is Funeral Dancer opvallend genoeg wel weer een echte band- en popplaat geworden. Naast zijn vaste toetsenist Reinout Swinnen zorgen leden uit de bands van Admiral Freebee, Milow en Triggerfinger (drummer Mario) voor een strakke, solide en soms groovy basis. De Campenaere zelf speelt hier zowel zijn poppy, melodieuze en meerstemmige als zijn meer intimistische kant volledig uit. Dat levert met Dance With Me een zwoel duet met Sarah Bettens op, maar zorgt ook voor meters kippenvel in de titelsong en het eerdergenoemde Lean On Me."
Willem Jongeneelen, OOR 13, december 2013, p. 95

"Jan De Campenaere blijft ook dertien jaar na zijn bronzen medaille op Humo’s Rock Rally in every inch a gentleman. Een songschrijver van de grote contrasten is hij niet en van een overdreven zoektocht naar risico’s kan je hem evenmin betichten. In zijn muzikale lijn is hij daarentegen altijd authentiek en integer gebleven. Ook de te bezadigde softpoptrack ‘Funeral Dancer’, het titelnummer van het vierde album van Venus In Flames, verandert niets aan het feit dat De Campenaere nog steeds een uitstekende zanger is. Het liefst horen we hem solo aan het werk met zijn akoestische gitaar (‘Lean On Me’) maar als een gestroomlijnde productie of een duet met Sarah Bettens (‘Dance With Me’) hem richting Travis stuwt, verliest hij ook nooit de song uit het oog. Zo veel degelijkheid mag gerust beloond worden met veel airplay op Radio 1."
Bram Vermeersch, RifRaf #250, november 2013, p.23