AGEC

Categorie:ondersteunende organisatie
Oprichtingsdatum:2006
Genre(s):Klassiek

Omschrijving

Met ingang van 1 juni 2006 werd de zetel van AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) overgebracht naar Vlaanderen en gehuisvest bij Koor&Stem.

AGEC werd in 1955 opgericht te Straatsburg en was de eerste organisatie die zich inzette voor de samenwerking tussen koorfederaties in heel Europa. Straatsburg, de bakermat van de Europese Unie, was uiteraard geen toevallige keuze. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog voelden de stichters zich immers geroepen om nieuwe vriendschapsbanden tussen de volkeren te smeden en de koorzang was hiertoe het middel bij uitstek. Zingende mensen begrijpen elkaar ook zonder woorden, terwijl de kennismaking met de koorliederen uit verschillende nationale en regionale culturen het begrip en het respect voor de eigen aard van iedereen verdiept en tegelijk eenheid in verscheidenheid schept.

Naast de organisatie van koorontmoetingen, wedstrijden, uitgaven van liedbundels, de uitreiking van het ereteken “Felix-Europa” aan kleuterscholen waar veel en goed gezongen wordt, en nog veel meer, behoort de promotie van de betere hedendaagse koormuziek tot de kerntaken van AGEC. Dit gebeurt o.a. door de toekenning van de Europese compositieprijs “Gouden Stemvork” aan het werk van een levende componist. Naast enkele grote namen uit andere landen werden tot op heden reeds de Vlaamse componisten Vic Nees, Rudi Tas en Gaston Nuyts hiermee bekroond.


De jaarvergadering van AGEC heeft zopas een nieuw presidium benoemd voor een termijn van drie jaar. Het bestaat uit Michaël Scheck (president), Anneliese Zeh uit Oostenrijk en Hans Hierck uit Nederland (vice-presidenten), Urbain Van Asch (voorzitter van de Muziekcommissie) en Koenraad De Meulder (penningmeester).

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
AGEC on the Way to the Future (01.2011)