SEM - Studio voor Experimentele Muziek (SEM)

Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Omschrijving

SEM is ontstaan uit de vanzelfsprekendheid om het genoegen te willen delen om electroakoestische muziek te beluisteren en te produceren.
Het enthousiasme van deze muziek komt uit de klankervaring. Tijdens het compositieproces en de vervaardiging geniet de componist de grootst mogelijke vrijheid en onafhankelijkheid.
Deze voordelen leiden naar een voortdurende expansie van de mogelijkheden en het aftasten van de begrenzingen.
Dit genoegen kan alleen gedeeld worden als de muziek de gelegenheid krijgt om beluisterd te worden en voorgesteld wordt aan een zo ruim mogelijk geïnteresseerd publiek. Dat was de stimulans voor het promoten van concerten.

Exploratie van nieuwe technische mogelijkheden en tegelijkertijd de artistieke betekenisgeving ervan was de stimulans voor het oprichten van het SEMensemble. In deze mobiele werkgroep kon iedere deelnemer volgens eigen inzichten en ontwikkeling een individuele inbreng aanvullen. Denken in de elektronische klankmaterie met de bedoeling ze ook zelf te vervaardigen vraagt technisch inzicht. Hoe groter dit inzicht evolueert, des te comfortabeler men deze muziekmaterie ook in de diepte kan uitwerken. Om hieraan te verhelpen ontstonden de SEMinaries, en werden de mogelijkheden van mijn priv├ę-studio ter beschikking gesteld voor onze leden.

Uitgebrachte publicaties

Documenta Belgicae 2Documenta Belgicae 2
20ste eeuw