Clubcircuit reageert op nakende tabula rasa Radio 1

Dit is een gearchiveerd bericht

17.11.2006

Clubcircuit vzw, de koepel van negen Vlaamse onafhankelijke muziekclubs en concertorganisatoren, schrijft een open brief als reactie op de nakende herprofilering van Radio 1. Het Clubcircuit is sinds 10 jaar het overlegorgaan waarbinnen de verantwoordelijken van deze clubs bijeenkomen, zich over gezamenlijke thema’s buigen, en er ook gemeenschappelijk mee naar buiten komen.

Geen prefab voor Radio 1 aub

Radio 1 koestert ingrijpende vernieuwingsplannen en is van plan om het hele huis met de grond gelijk te maken en een geheel nieuwe radiozender op te trekken. De muziekclubs uit het Vlaamse Clubcircuit vrezen voor een grijze prefabwoning als resultaat.

De VRT liet een behoeftonderzoek uitvoeren onder de luisteraars van Radio 1. Daaruit bleek dat bijna de helft onder hen niet van de muziek houden, die op hun favoriete zender te horen is. Dat is natuurlijk één mogelijke interpretatie. Een andere is dat meer dan de helft de muziek wel OK vindt. Is de vernieuwing dan echt zo broodnodig?

Het feit dat de luistercijfers gedaald zijn ten opzichte van enkele jaren terug, is al uitgebreid aan bod gekomen in de geschreven pers. In die periode zijn er echter enkele succesvolle nieuwe zenders bijgekomen. Het zou ons dan ook niet verbazen, mochten die luisteraars hebben afgesnoept van Radio 1.

Meteen worden ook de gespecialiseerde muziekprogramma’s in de avonduren met de vinger gewezen. Ons lijkt het wat kortzichtig om die als zondebok naar voor te schuiven. De realiteit is nu eenmaal dat mensen ’s avonds veel minder naar de radio luisteren dan overdag omdat televisie na 18 uur heer en meester wordt in huis. Maar van de luisteraars die dan nog aan hun toestel gekluisterd hangen, zijn wel het merendeel daadwerkelijk geïnteresseerd. Een radioprogramma mag immers meer zijn dan geluidsbehang.

De muziekclubs merken dat de gespecialiseerde avondprogramma’s een grote rol spelen in de bloei van de (Vlaamse) muziekscene. Voor heel wat muziekliefhebbers zijn de avonduren avontuurlijke oases in een dorre muziekwoestijn.

Hoopgevend is dat nethoofd Jan Hautekiet in de pers laat verstaan er niet zomaar van uit te gaan dat de muziek van Radio 1 eerder mainstream moet worden, en dat hij wel degelijk nog een plaats ziet voor muziek die buiten dat kader valt.

De muziekclubs van het Clubcircuit willen alvast graag de dialoog aangaan met de gespecialiseerde werkgroepen binnen Radio 1 om vanuit hun hoek en met hun ervaring en standpunten een nuttige bijdrage te leveren aan de vernieuwingsoperatie van Radio 1. Een prefabconstructie zien ze immers echt niet zitten.Trouwens, als Radio 1 zich in de toekomst echt wel profileren als actualiteitszender, dan lijkt het de logica zelve dat dit ook op het vlak van (muziek)cultuur het geval zal zijn. In die zin vormen de bestaande avondprogramma's al een goede voorzet voor de toekomst.

De brief is geschreven naar aanleiding van enkele artikels in de pers die over de plannen van nethoofd Jan Hautekiet berichtten.

Verwante items in de databank

Organisaties:Clubcircuit (ondersteunende organisatie)

Terug Meer nieuws