TRANSIT, festival voor nieuwe muziek

Dit is een gearchiveerd bericht

10.10.2006

Transit is een creatiefestival. Het richt zich naar muziek van de 21ste eeuw; hedendaagse of nieuwe muziek in de meest letterlijke betekenis van het woord. Voor de editie 2006 gaf TRANSIT compositie-opdrachten aan componisten uit Vlaanderen, Duitsland, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Naast elf creaties presenteert het festival vijf recente werken, met als blikvanger Farben der frühe van Mathias Spahlinger voor 7 concertvleugels. TRANSIT is meer dan muziek en gaat dit jaar de dialoog aan met dans en fotografie. Heel wat randactiviteiten omkaderen dit nieuwe-muziekfeest: een jongerenproject, een lezing, een debat en verhelderende introducties op alle concerten.

De openingsavond op vrijdag 27 oktober is naar goede gewoonte voorbehouden aan het jonge componistenvolkje actief in Vlaanderen. Compositie-opdrachten werden gegeven aan Jurgen De Pillecyn, Boudewijn Cox, Stefan Prins en Paul Craenen. De enige beperking voor de compositie is de bezetting van de uitvoerende ensembles. Tegenover al dat jong geweld wordt een werk geplaatst van een éminance grise en dit jaar valt die eer te beurt aan Serge Verstockt.

Zaterdag 28 oktober start met de finissage van de fototentoonstelling van Maarten Vanvolsem. Joachim Brackx dompelt de luisteraar een uur lang onder in de betoverende klanken van de tentoonstellingsinstallatie Nadir / Zenith en laat die converseren met een nieuw werk voor saxofoonkwartet. Een jongere versie van BL!NDMAN namelijk: junior [4x4]sax voert uit.

Om 14.00u gebruikt Slagquartett Köln slaande argumenten in zijn pleidooi voor de nieuwe muziek. 's Avonds zweept Drumming Grupo de Percussao de vier perfomers van Arco Renz op in Bullitt. Binnen deze dwingende context trachten de vier zich vrij te dansen en wordt snelheid een essentiële voorwaarde om te kunnen ontsnappen.

Zondagvoormiddag is voor de leerlingen van het conservatorium in Leuven. Stephane Vande Ginste componeerde op maat voor een ensemble van klarinetten, fagotten, contrabassen en stemmen. Om 14.00u speelt Trio Fibonacci drie creaties voor pianotrio. Ze herstellen het genre in ere en heel wat componisten componeren speciaal voor dit schitterend trio.

Voor het slotconcert worden 7 concertvleugels op het podium geplaatst mét het kruim van de Vlaamse pianisten actief in hedendaagse muziek, samengebracht rond Jan Michiels.

Praktisch
Tickets: In&Uit Leuven (8-10-12 Euro, reductie 6-7,5-10 Euro)
www.inenuitleuven.be, ticket@leuven.be
Naamsestraat 1, 3000 Leuven
Tel: 016-20.30.20, Fax: 016-20.30.03

Concertlocaties
STUK: Naamsestraat 96, 3000 Leuven
Schouwburg: Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven

www.festival.be/vlaamsbrabant

Verwante items in de databank

Organisaties:TRANSIT (festival, muziekorganisaties)

Terug Meer nieuws