Wilfried Westerlinck laureaat Visser-Neerlandiaprijs 2015

Dit is een gearchiveerd bericht

26.01.2016

Het literaire tijdschrift Das Magazin, docente neerlandistiek Universiteit Barcelona Anne Van Raemdonck en componist Wilfried Westerlinck krijgen de Visser-Neerlandiaprijs 2015. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Het ANV kent jaarlijks maximaal drie Visser-Neerlandiaprijzen toe waarvoor het publiek voordrachten kan doen in de categorieën cultuur, persoonlijke verdienste en maatschappij. 

Das Magazin krijgt de culturele prijs omdat de organisatie op een moderne manier de cultuurbeleving stimuleert. Met vrijwillige steun van velen weet Das Magazin met een professionele, gedreven en ambitieuze aanpak de literaire top aan zich te binden, debutanten op te sporen en jongeren te winnen voor literatuur. Hierdoor is in het hart van de literatuur een enthousiaste, betrokken gemeenschap ontstaan waar talloze cultuurliefhebbers samenkomen. 

Anne Van Raemdonck ontvangt de persoonlijke prijs omdat zij sinds 1986 als docent neerlandistiek aan de universiteit van Barcelona en in Zuid-Europa de neerlandistiek heeft verdedigd. Door een veelvoud aan initiatieven heeft zij ervoor gezorgd dat het Nederlands zich kon handhaven tussen de grote talen. Al die jaren heeft Anne Van Raemdonck een culturele en talige ambassadeursfunctie uitgeoefend. 

Wilfried Westerlinck krijgt de persoonlijke prijs voor zijn jarenlange inzet en doorzettingsvermogen om collega-componisten, uitvoerders en jonge ensembles een waardige plaats te geven op het concertpodium. De componist zet zich sinds lange tijd met niet aflatende energie en diplomatie in om de Vlaamse muziek te promoten, te programmeren en te laten uitvoeren door zowel musici van eigen boden als door buitenlandse ensembles. 

De prijzen zullen in het voorjaar van 2016 worden uitgereikt. 

Het Algemeen-Nederlands Verbond, dat het Visser-Neerlandiafonds beheert, wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bevorderen. Grondlegger van het fonds is mr. H.L.A. Visser, die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling deze gelden volgens zijn idealen te besteden. Hieruit zijn de Visser-Neerlandiaprijzen voortgekomen, die het ANV sinds 1955 toekent. 

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Wilfried Westerlinck (componist, hedendaagse componist)

Terug Meer nieuws