Diederik Glorieux wint Prijs Muziek 2014 voor Ensemble van de Provincie West-Vlaanderen

Dit is een gearchiveerd bericht

13.11.2014

De Prijs Muziek 2014 van de Provincie West-Vlaanderen. was bestemd voor het genre Ensemble. De ingediende werken gingen van klassieke kamermuziek, hedendaagse klassieke stukken tot jazz, rock, samba en composities voor accordeon.

Er werden 30 dossiers ingediend, goed voor in totaal 85 muziekstukken.

 De Prijs Muziek 2014 - Ensemble (5.000 euro) werd toegekend aan Diederik Glorieux voor de verzameling van zijn ingezonden composities: Ray (gemengd ensemble), Collateral Damage (koperensemble), Kandahar (piccolo, klarinet, viool, cello en piano), Het lelijke eendje (blazerensemble).
Er werden geen premies toegekend.
De jury was samengesteld uit Hanne Deneire (componiste-Antwerpen), Jan Hautekiet (musicus-Leuven), Frank Vaganée (Brussels Jazz Orchestra-Brussel), Piet Swerts (componist-Tongeren), Heleen Van Haegenborgh (musicus/componiste-Gent). De deputatie bekrachtigde in haar zitting van 23 oktober 2014 het advies van deze jury.

De jury motiveerde haar keuze als volgt:

De jury is van oordeel dat de composities van Diederik Glorieux een grote vakkennis en beheersing van het materiaal vertegenwoordigen. De componist gaat niet alleen zeer detaillistisch te werk, zijn texturen zijn vloeiend en fantasierijk, de instrumentatiekunst is verfijnd en kleurrijk, het ritmische parcours getuigt van een eigen persoonlijk palet, en bovenal overheerst het duidelijk aangestuurd muzikaal discours.

De Prijs Muziek maakt deel uit van de inspanningen die de Provincie West-Vlaanderen doet om de West-Vlaamse componisten op haar grondgebied te ondersteunen. Via deze wedstrijd wil de Provincie de individuele creativiteit van de componisten stimuleren. De Prijs 2014 is de eerste van de vierjarige cyclus 2014-2017. In 2015 is de Prijs bestemd voor ‘Grote bezetting/orkest’.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Diederik Glorieux (componist, muziekleraar)

Terug Meer nieuws