Gregynog Festival Wales zet Belgische componisten en muziek in de kijker

Dit is een gearchiveerd bericht

06.06.2014

Gregynog Festival is het oudste klassieke muziekfestival in Wales en vindt elke zomer plaats in Gregynog Hall in het dorp Tregynon. De thematische focus ‘Oorlog’ voor de editie van 2014 mag dan niet zo verwonderlijk zijn – wél verrassend en tot nu toe weinig bekend, is de rol van enkele Belgische musici en componisten die in 1914 als vluchteling naar Wales kwamen en de bescherming genoten van de stichters van het festival, Gwendoline en Margaret Davies.

Deze componisten maakten deel uit van zo’n 100.000 Belgen die vanaf 1914 hun land ontvluchtten en onderdak zochten in de UK. 
Artistiek directeur van het festival Rhian Davies werd getriggerd door deze ‘lost narrative’, volgde het spoor terug naar België en ging op zoek naar overgebleven manuscripten van het werk dat deze componisten schreven tijdens hun verblijf in Wales.  Dit resulteerde uiteindelijk in een festivalprogramma dat doordrongen is van de connectie België-Wales met aanwezigheid van het Vlaams Radio Koor, violist Yossif Ivanov  en componist Piet Swerts, die in opdracht van de Welshe overheid een nieuwe compositie schreef. 

Rond dit bijzondere verhaal werd op woensdag 4 juni een persconferentie georganiseerd in de Markten in Brussel. Download hier de digitale persmap.

Bekijk hier een filmpje waarin Rhian Davies, artistiek directeur van het Gregynog Festival, haar research in het kader van deze editie toelicht. 

Voor meer info, contacteer Stef Coninx, Muziekcentrum Vlaanderen vzw, stef@muziekcentrum.be, +32 2 504 90 90

Terug Meer nieuws