Een tien in Luister voor Robert Groslot en Philippe Herreweghe

Dit is een gearchiveerd bericht

13.05.2014

De nieuwste cd met uitsluitend composities van Robert Groslot oogstte meteen een tien in het Nederlandse muziektijdschrift Luister. Ook de laastste Bach-cd van het Collegium Vocale Gent wordt bekroond met een tien.

Robert Groslot, gekend als pianist, pedagoog en dirigent wijdt zich de laatste jaren volledig aan de compositie.

Zijn laatste cd 'Robert Groslot conducts his......' bevat 5 concerten voor instrument en orkest en oogstte meteen een tien in Luister.

"Wat jammer toch dat Nederland, op een paar plaatsen na,  geen echte blaasmuziekcultuur heeft. ik zie het concert voor euphonium en harmonieorkest althans nog niet zo gauw in een regulier programma in het Concertgebouw staan. De opname laat werkelijk schitterende eigentijdse muziek horen van de Belg Robert Groslot (°1951), pianist, componist en grafisch vormgever, ook bekend als commentator - weliswaar lang geleden - bij het Belgische koningin Elisabeth Concours. Groslot componeerde veertien concerten voor verschillende solo-instrumenten. Hij schrijft in een aansprekend, gematigd modern, ritmisch en melodisch spannend idioomm dat sterk tot de verbeelding spreekt. Hij gebruikt het hele orkest, van uiterts diep tot vederlicht, van ppp tot fff. Hij schuwt geen effect, maar laat zich nergens verleiden tot goedkope of gemakkelijke sentimenten. Hij is een lyricus met humor die houdt van klankschoonheid en weet hoe hij luisteraars bij de les moet houden. In alle vijf op deze cd te beluisteren concerten spelen uitstekende solisten die voor het volle pond in de muziek zitten en hun instrumenten in lijn met de muziek laten zingen en grommen, dansen en huilen. En wat The Royal Band of the Belgium Guides betreft sluit ik maar weer aan bij de eerste zin: wat kan een harmonieorkest toch mooi zijn?"   (Marjolijn Segers, Luister nr. 698 p. 62)

Robert Groslot conducts his... ... op het label: Groslot Music records 1301

Ook de nieuwste Bach-cd van het Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe oogst een tien.

"Het internationale solistenkorps is van zeldzaam hoog niveau, en het ensemble Collegium Vocale Gent is als het ware boven kritiek verheven."
(René de Cocq, Luister nr. 698, p. 60)

Bach Johann Sebastian - Cantates BWV 44, 48, 73, 109

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Robert Groslot (solist, muzikant, dirigent, docent, componist, hedendaagse componist)
Releases:Robert Groslot conducts his...

Terug Meer nieuws