Orgelbouwer Gerard Pels overleden

Dit is een gearchiveerd bericht

15.04.2014

De Belgische orgelbouwer en orgeldeskundige met internationale uitstraling Gerard Pels is overleden. Pels was directeur van het oudste Belgische orgelbouw-en restauratie atelier Pels D’Hondt te Herselt.
Gerard Pels werd op 28 maart 1955 geboren als zoon van de Alkmaarse orgelbouwer Bernard Pels jr. In 1962 verhuisde het gezin Pels, vader was gehuwd met orgelbouwerdochter Cécile D’Hondt, naar het Belgische Herselt. Daar werd de firmaj van schoonvader Gerard D’Hondt voortgezet.

Gerard Pels zou zich later ook in het orgelmakersvak specialiseren. Zijn ervaring deed hij op in de Verenigde Staten, het atelier van zijn schoonvader, de Duitse firma Rensch en de Zwitserse orgelmaker Ferdinand Stemmer.
Pels bleef altijd internationaal georiënteerd. In de jaren negentig trad hij toe tot het bestuur van de International Society of Organbuilders (ISO). Ook was hij hoofdredacteur van het drietalige magazine van de ISO het ISO Journal.

 In 1987 volgde Gerard Pels zijn vader op als directeur van het oudste Belgische orgel-en restauratie atelier de firma Pels D’Hondt sinds 1892. Onder zijn leiding werden o.a. nieuwe orgels gebouwd in het Groot Begijnhof in Leuven en werden historische orgels gerestaureerd. Orgels met pneumatische en elektrische tractuursystemen bleven een specialiteit van Pels.
Als orgeldeskundige had Pels de lopende restauratie van het Schyven-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen onder zijn supervisie.

Gerard Pels werd zondag dood in zijn appartement in Antwerpen aangetroffen. Vermoedelijk overleed hij vrijdag aan een hartaanval. Hij werd 59 jaar. Vrijdag 18 april zal de uitvaart plaatsvinden vanuit de kathedraal in Antwerpen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Pels D'hondt (instrumentenbouwer, muziekorganisaties)

Terug Meer nieuws