Vlaamse Cultuurprijs Muziek voor René Jacobs

Dit is een gearchiveerd bericht

30.03.2014

Musicus en dirigent René Jacobs heeft afgelopen weekend de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek - Klassiek 2012-2013 ontvangen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. De uitreiking vond plaats tijdens de verjaardagseditie van het KlaraFestival in Bozar in Brussel. De jury loofde Jacobs' markante vermogen om zeer verschillend gezinde luisteraars te boeien. Die gave om te verenigen vormt volgens de jury de rode draad doorheen zijn vele talenten.

René Jacobs (°1946) studeerde klassieke talen aan de universiteit en muziek aan het conservatorium van Gent. In 1977 werd hij voltijds musicus, als solozanger en met zijn ensemble ‘Concerto Vocale’. Later werd hij docent aan verschillende internationale scholen. Hij bouwde een succesvolle operacarrière uit, eerst als zanger en daarna als dirigent, en verrichtte pionierswerk door op de internationale operascène het streven naar authenticiteit te introduceren. Het is niet voor niets dat termen zoals ‘geniaal musicus’ en ‘dirigent op wereldniveau’ naar voren komen wanneer het over René Jacobs gaat. Hij verstaat de kunst om, zoals zijn grote leerling Andreas Scholl getuigde, musici en studenten te doen zingen en spelen ‘alsof hun leven ervan af hangt’. Toch blijft hij eeuwig op zoek naar beter, juister en relevanter. Nooit meent hij de waarheid in pacht te hebben. Jacobs blijft de eigen bevindingen in vraag stellen, hoeveel bijval ze in het verleden ook geoogst hebben. Telkens opnieuw leert hij de luisteraars de oren te spitsen voor Bach, Händel, Mozart, Monteverdi ... Zo schonk hij het publiek onlangs nog een wervelende, alweer danig hernieuwde lezing en verdiepte interpretatie van Bachs Mattheuspassie, toch een werk dat hij al sinds de vroege kindertijd met zich meedraagt.

Een opvallende kwaliteit van René Jacobs is dat hij een zeer uiteenlopend publiek weet te boeien. Als dirigerende classicus paart hij het doen aan het weten en de analyse aan de synthese. Als denkende zanger vindt hij het delicate evenwicht tussen wetenschap en intuïtie, tussen eruditie en extase. Als nestor van de muziekscène blijft hij pril maar groot talent ontdekken en kansen geven.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "René Jacobs is een stille virtuoos. Hij koppelt muziek en tekst aan theatraliteit, en doet dat op zo’n overtuigend intense en vaak verrassende manier dat zijn publiek zich graag gewillig laat meeslepen door zijn werk."

KlaraFestival (15 t/m 29 maart 2014)
Het KlaraFestival is het vlaggenschip van het Festival van Vlaanderen Brussel en vindt jaarlijks plaats in Brussel, Antwerpen en Brugge i.s.m. vooraanstaande culturele spelers zoals Bozar, de Munt, Flagey, Kaaitheater, de Singel en het Concertgebouw. Al meer dan tien jaar bundelt het KlaraFestival de betere klassieke muziek tot een zinnenprikkelend programma waarin vernieuwing, avontuur en verdieping hand in hand gaan met nationale en internationale toporkesten, ensembles, solisten en dirigenten. Grenzen worden afgetast, oud repertoire wordt nieuw leven ingeblazen en ongewone combinaties worden verkend. Artistieke excellentie staat steeds voorop. Een laagdrempelige communicatie gericht op een breed publiek zorgt steevast voor druk bijgewoonde concerten.
Meer info: www.klarafestival.be

Cultuurprijzen Vlaanderen 2012-2013 
Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. 
Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre. 
Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuurprijzen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Verandering is authentiek' (09.04.2014)
René Jacobs krijgt Cultuurprijs Muziek (31.03.2014)
Personen/groepen:René Jacobs (dirigent, oude muziek, repertoire)

Terug Meer nieuws