Vlaamse Opera genomineerd voor International Opera Awards

Dit is een gearchiveerd bericht

18.02.2014

De Vlaamse Opera is genomineerd als 'Best Opera Company' voor de International Opera Awards 2014. Ook de Parsifal productie die vorig seizoen te zien was, maakt kans als 'Best Anniversary Production'. In de artistieke categorieën vinden we een aantal artiesten van de Vlaamse Opera terug.

In de categorie ‘Best Opera Company’ staat de Vlaamse Opera tussen andere genomineerden waarvan sommigen tot de wereldtop behoren. De andere genomineerden zijn: Metropolitan Opera New York, Royal Opera House Covent Garden (London), Bayerische Staatsoper (München), Komische Oper Berlin en Oper Zürich.

De productie Parsifal, die vorig seizoen in première ging en vorig jaar door de internationale pers al werd uitgeroepen tot Operaproductie van het Jaar in het jaarboek van Opernwelt, dingt mee in de categorie ‘Best Anniversary Production’. Dit is een speciale categorie rond alle producties van Wagner, Verdi en Britten die in 2013 - het herdenkingsjaar voor de drie componisten - wereldwijd werden gecreëerd.
Parsifal werd geregisseerd door Tatjana Gürbaça. Ook zij is genomineerd in de categorie ‘Best Director.’ Deze categorie is niet specifiek gelinkt aan een bepaalde productie en prijst de carrière van een regisseur. Tatjana Gürbaca regisseerde bij de Vlaamse Opera eerder al de opgemerkte Tsjaikovsky-cyclus.

Zij neemt het in deze categorie op tegen Calixto Bieito, die momenteel in de Vlaamse Opera Lady Macbeth uit het District Mtsensk regisseert. Hij regisseerde in de Vlaamse Opera eerder al het ophefmakende Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.

In de categorie ‘Best Female Singer’ valt de naam Christiane Karg op. Zij was in de Vlaamse Opera recent te zien als Sophie in Der Rosenkavalier.

‘Om genomineerd te worden als beste gezelschap tussen alle grote operahuizen ter wereld is al een enorme eer en een geweldige opsteker voor het harde werk van het ganse team bij de Vlaamse Opera. Eigenlijk kan het nu al niet meer stuk.’ reageert intendant Aviel Cahn. ‘Maar ik ben ook blij om de twee regisseurs waar we regelmatig mee samenwerken terug te vinden bij de genomineerden. Dat onze Parsifal productie nu al voor de tweede keer gezien wordt als een baanbrekende productie bewijst dat we een juiste artistieke koers varen.’

De International Opera Awards, ook wel de Operas genoemd, is een initiatief van het gereputeerde Britse tijdschrift Opera. De uitreiking vindt plaats op 7 april in London.

Verwante items in de databank

Organisaties:Opera Vlaanderen (operahuis)

Terug Meer nieuws