Bach lokt ruim 7.000 muziekliefhebbers naar Brugge

Dit is een gearchiveerd bericht

05.02.2014

Geen publiek meer voor klassieke concerten ?  Concertgebouw Brugge organiseerde tussen 30/1 en  2/2/2014 voor de vierde keer op rij de Bach Academie Brugge. In het Concertgebouw en op diverse intieme plaatsen in de historische binnenstad genoten ruim 7.000 muziekliefhebbers van de muziek van Bach. Dertig procent van de bezoekers was afkomstig uit het buitenland.

De muziek van Bach leeft. Philippe Herreweghe, dirigent en artistiek leider van Collegium Vocale Gent reist de wereld rond met Bachs muziek. Tijdens de Bach Academie Brugge resideert hij eind januari jaarlijks met zijn koor en orkest een week lang in Concertgebouw Brugge. Samen met heel wat topartiesten uit binnen- en buitenland verdiepten ze zich dit jaar in het werk en leven van de 'jonge Bach'. Het festival duurde dit jaar vier dagen en opende met de dansvoorstelling Partita 2 van Rosas en A.T. De Keersmaeker, begeleid door livemuziek.
Niettegenstaande de vele onheilspellende berichten over de leegloop van de zalen bracht
deze editie met ruim 7.000 bezoekers een recordaantal muziekliefhebbers bijeen in Brugge waarvan dertig procent buitenlands publiek.
Vooral de culturele reisorganisatoren lokken heel wat verblijfstoeristen naar de stad. Zij zorgden voor meer dan 500 extra overnachtingen in de Brugse hotels. De combinatie van een city-trip met een meerdaags festival en aansluitende tentoonstellingen, documentaires, inleidingen en installaties blijkt een succesformule. Zo kwamen sinds de start van het festival al duizenden kunstliefhebbers naar Brugge in een toeristisch luwe periode.

Het festival slaat niet alleen in Brugge aan. In 2014 vindt er een Poolse editie plaats in Wroclaw. Er lopen ondertussen ook gesprekken met Budapest en Montreal. Het concept om meerdere dagen op dezelfde plek te resideren en internationale artiesten rond de muziek van Bach te verzamelen is een succes.
In het festival kan het publiek (opnieuw) kennis maken met repertoire, waarbij vaak links worden gelegd tussen barokke en latere muziek. Bovendien is er uitgebreid plaats voor jong talent.

Dit format maakt van de Bach Academie Brugge een cultureel exportproduct van wereldklasse.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Philippe Herreweghe (dirigent, artistiek leider)
Collegium Vocale Gent (koor, ensemble (vocaal), ensemble (vocaal-instrumentaal), ensemble, oude muziek)
Organisaties:Concertgebouw Brugge (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie)

Terug Meer nieuws