Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant: Feesteditie 2014 - Nieuw beleid 2015

Dit is een gearchiveerd bericht

04.02.2014

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant bestaat 20 jaar in 2014 en presenteert een feesteditie in Leuven. Na deze feesteditie geven Mark Delaere en Eddy Frans de fakkel door.

Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant: Feesteditie 2014 - Nieuw beleid 2015
Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant bestaat 20 jaar in 2014 en presenteert een feesteditie in Leuven. De Novecento concertreeks opent met een nieuwe productie rond Vesalii Icones van Peter Maxwell Davies. TRANSIT het weekendfestival voor nieuwe muziek, sluit feestelijk af met Interzone, een multimediaal spektakel van Enno Poppe. Na deze feesteditie geven Mark Delaere en Eddy Frans de fakkel door. Vanaf 2015 wordt Maarten Beirens algemeen directeur en artistiek verantwoordelijk voor TRANSIT. Pieter Bergé wordt curator voor NOVECENTO.

Feesteditie in 2014: 20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven!
 In de beginjaren presenteerde het festival een breed repertoire met polyfonie, klassiek, romantiek en streepjes 20e-eeuwse muziek. Het jaar 2000 was een keerpunt met de start van TRANSIT, een weekendfestival dat scherp stelt op de muziek van de 21e eeuw. Jonge componisten krijgen er de kans om werk te creëren in een internationale context. In 2006 werd de NOVECENTO concertreeks gelanceerd met de ambitie om het brede klassieke muziekpubliek in te palmen met meesterwerken én onbekende pareltjes uit de 20e eeuw. Die keuze voor de muziek van de 20e en 21e eeuw blijkt een succesformule.
Voor 20 jaar Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant staat dan ook een bijzondere editie op stapel in Leuven. De NOVECENTO concertreeks opent met een nieuwe productie rond Vesalii Icones van Peter Maxwell Davies met Pieter Wispelwey, het Nieuw ensemble en videokunstenaar Peter Misotten. TRANSIT (weekendfestival voor nieuwe muziek) sluit feestelijk af met Interzone, een multimediaal spektakel met beelden van de Vlaamse videokunstenares Anne Quirynen, tekst van Marcel Beyer en broeierige, verfijnde muziek van Enno Poppe.
datum: 22 september – 26 oktober 2014
plaats: verschillende locaties in Leuven

Nieuw beleid vanaf 2015
Mark Delaere (artistiek directeur) en Eddy Frans (zakelijk directeur) geven na het feestjaar 2014 de fakkel door. Vanaf 2015 wordt Maarten Beirens algemeen directeur en artistiek verantwoordelijk voor TRANSIT. Pieter Bergé wordt curator voor NOVECENTO.


Maarten Beirens (°1975) is musicoloog en doctoreerde met een proefschrift over Europese minimal music aan de KU Leuven. Hij is docent historische muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en doceert muziekgeschiedenis aan het conservatorium in Brussel. Hij is al jarenlang muziekrecensent nieuwe muziek voor De Standaard en publiceert er ook over in de andere muziekmedia. Hij is vaak de concertinleider of lesgever als het over nieuwe muziek gaat.


Pieter Bergé (°1967) studeerde filosofie en musicologie aan de KU Leuven en is er hoogleraar aan de Onderzoeksgroep Musicologie. Naast zijn academische publicaties schreef hij tal van artikels over opera, muziekgeschiedenis en muziekanalyse voor een breder publiek. Hij is een veelgevraagd spreker voor concertinleidingen en lesgever van cursussen muziekgeschiedenis.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Maarten Beirens (muziekjournalist, docent, concertprogrammator)
Pieter Bergé (auteur, concertprogrammator, docent)
Mark Delaere (docent, concertprogrammator)
Organisaties:Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant (festival, muziekorganisaties)
TRANSIT (festival, muziekorganisaties, hedendaagse muziek)
Novecento (festival)

Terug Meer nieuws