Belgen boeken succes op Womex Cardiff 2013

Dit is een gearchiveerd bericht

31.10.2013

Van 24 tot 27 oktober trok een grote Belgische delegatie naar Womex in Cardiff. Om onze aanwezigheid extra in de verf te zetten organiseerde Muziekcentrum Vlaanderen twee showcases en een netwerkmoment onder het motto 'Belgian Brew'.

Op 1 maart 2012 organiseerde MCV samen met de collega's uit Wales een klein seminarie ter presentatie van het Womex-Cardiff project in onze Europese hoofdstad. Dit evenement vond plaats in Huis23, gevolgd door een concertavond in de Beursschouwburg, onder meer met muziek van het Naragonia Quartet.

Dank zij de steun van de Welsh slaagden we erin dit jaar uit te kunnen pakken met een offWomex showcase avond.

De 2 groepen die er optraden waren Laila Amezian -TriOde en MANdolinMAN. Beide projecten werden door de internationale Womexjury zeer goed gesmaakt maar konden niet meer aan het officiĆ«le programma worden toegevoegd. Om ze toch een kans te geven besloot Muziekcentrum Vlaanderen de bands te zelf te ondersteunen en met Womex afspraken te maken voor de organisatie van een Belgische avond in Cardiff. Daarvoor konden we rekenen op een bijdrage van Wallonie-Bruxelles Musiques en MuziekmozaĆÆek Folk & Jazz. Ook SABAM for Culture stapte mee in het verhaal, net als de Vlaamse Vertegenwoordiger Geert De Proost in Londen.

De concerten van Laila Amezian en MANdolinMAN vonden plaats in Wales Millennium Centre op vrijdag 25 oktober. Beide concerten werden erg goed onthaald en leidden meteen tot concrete resultaten. Diezelfde dag organiseerde MCV ook een netwerkmoment voor alle aanwezige delegates en hun contacten. Het event vond plaats in de "Belgian Street": de Belgische standen op de Womex Trade Fair in Motorpoint Arena. Met een traktatie van Belgisch bier bleef dit event niet onopgemerkt bij de bezoekers van Womex.

Naar aanleiding van de Womex showcases nodigde BBC Radio Wales MANdolinMAN uit voor een studiosessie met Mei Gwynedd. De uitzending is gepland op 1 november om 21u. ook Laila werd uitgenodigd voor inverviews en tv shows.

De standen van Muziekcentrum Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles Musique werden naar jaarlijkse gewoonte ingekleed als ontmoetingsplek voor onze delegates, met ruimte voor promotie en ontmoeting. Wie met ons mee ging kon genieten van het groepstarief.

In het kader van Minstrel, een EU project ter bevordering van artistieke spreiding bracht Muziekcentrum ook een nieuwe publicatie mee: Flanders World & Folk Music Directory 2013 met een inleiding door Marc Vandemoortele van VRT. 

Rebel Up! DJ Seb Bassleer maakte voor ons ook een speciale Womex mixtape met Belgische wereldmuziek. 

De volgende editie van Womex vindt plaats in Santiago de Compostella, eind oktober 2014.

Meer info: www.womex.com
Bekijk enkele impressies op onze facebookpagina.
Bekijk hier de Belgian Brew nieuwsbrief.

Verwante items in de databank

Documenten:Flanders World & Folk Music Directory (gids/catalogus)

Terug Meer nieuws