MA Festival viert zijn vijftigste verjaardag met volle zalen en een uniek boek

Dit is een gearchiveerd bericht

07.08.2013

Ma Festival viert zijn vijftigste verjaardag met een boek: 'Het klavecimbel van Ligeti'
Brugge stond immers mee aan de wieg van de oude muziek  en wil dit geweten hebben.

Musicologe Sofie Taes spitte in opdracht van het Festival van Vlaanderen Brugge - MAfestival in de archieven van 50 edities Musica Antiqua. Het resultaat is een boek en een tentoonstelling onder de titel "Het klavecimbel van Ligeti. 50 jaar oude muziek in Vlaanderen, van Musica Antiqua tot MAfestival".
Het boek is te koop op concertlocaties, bij In & Uit en in Stadsarchief Brugge
De tentoonstelling vindt plaats in Stadsarchief Brugge

MAfestival is 50! Wat begon als een klein maar ambitieus orgelfestival groeide de voorbije 50 jaar uit tot een toonaangevend, internationaal georiënteerd en gespecialiseerd oudemuziekfestival. Onder de noemer Musica Antiqua zette het Festival van Vlaanderen Brugge de historische uitvoeringspraktijk op de kaart als een waardevolle benaderingswijze van muziek uit het verleden.
Brugge had pioniers van deze avontuurlijke beweging op bezoek, die een integere dialoog met oude muziek wilden aangaan op basis van onderzoek naar haar historische context, naar instrumenten, bezettingen en speeltechnieken uit het verleden. Na verloop van tijd kregen deze wegbereiders het gezelschap van een nieuwe generatie die de tomeloze nieuwsgierigheid van haar mentoren had geërfd en zich stilaan opmaakte om hen op te volgen. Het concertpodium bleek een lanceerplatform voor heel wat internationale succesverhalen.

Naast een rijke concertgeschiedenis, met zin voor avontuur en experiment, kan het Brugse festival ook terugkijken op zijn mooie tradities van de Internationale Wedstrijden Musica Antiqua. Met de instrumentententoonstelling – vooral de driejaarlijkse klavecimbelexpo en de edities gewijd aan pianoforte – liep het festival decennia lang mee in de voorhoede van de historisch geïnspireerde instrumentenbouw, en stimuleerde/versnelde het de ontwikkeling van de professionele, hoogkwalitatieve en gediversifieerde kopiebouw.


MAfestival lanceert ook jong talent! Van maandag tot en met vrijdag kan je in het Provinciaal Hof kennis maken met 10 jonge ensembles. Elke dag zijn er gratis concerten om 14:00 en om 15:30. Komen aan bod:
Helianthus, Chelys Sonora, Les Chimères, La Romanina, Duo Basilea, Il Passagio Segreto, Robin Pharo and Ronan Khalil, De Thuiskomst,  Michaelis Consort en Scaramuccia
De ensembles werden geselecteerd door MAfestival in samenwerking met het Festival Oude Muziek Utrecht.

Verwante items in de databank

Organisaties:Festival van Vlaanderen Brugge - MAfestival (festival, prijzen & wedstrijden, muziekorganisaties)
Documenten:Het klavecimbel van Ligeti (boek)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws