Creatie van 'Sisyphe' door het Symfonieorkest Vlaanderen

Dit is een gearchiveerd bericht

20.11.2012

Het Symfonieorkest Vlaanderen creëert 'Sisyphe', een werk van de jonge componist Steven Prengels.
SISYPHE voor  Bariton, Mezzo Sopraan en orkest, een opdracht van het Symfonieorkest Vlaanderen.

Els Mondelaers, mezzo
Romain Bischoff, bariton
Fabrice Bollon, conductor

18.11.2012   deSingel. Antwerpen

20.11.2012   Concertgebouw. Brugge

24.11.2012    de Bijloke. Gent

Voor het Symfonieorkest Vlaanderen schreef Steven Prengels 'Sisyphe' voor bariton, mezzosopraan en orkest, gebaseerd op het werk van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus. Het wordt gecreëerd in november 2012 door het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Fabrice Bollon.

De goden hadden Sisyphus ertoe veroordeeld keer op keer een rotsblok omhoog te  torsen naar de top van een berg.  Eenmaal aangekomen ziet hij de steen in minder dan geen tijd terug in de diepte storten, vanwaar hij hem weer naar de top moet duwen. Voor de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus belichaamt deze Sisyphus de ultieme absurde mens, die zich geconfronteerd weet met de zinloosheid van het bestaan, maar die er tegelijkertijd in slaagt boven zijn noodlot uit te stijgen. Dat laatste doet Sisyphus tijdens zijn afdalingen, wanneer hij beseft dat deze ogenblikken van verademing even zeker terugkeren als zijn beproevingen.  In Steven Prengels' nieuw werk voor mezzo, bariton en orkest - een voorstudie voor een opera over Camus' Sisyphus - volgen we deze tragische held tijdens één van zijn opmerkelijke tochten naar de voet van de berg.
“En dan ziet Sisyphus de steen in minder dan geen tijd in de diepte storten, vanwaar hij hem weer naar de top moet rollen. Hij daalt weer af naar de vlakte.
Het is op deze terugweg, tijdens deze pauze, dat Sisyphus mij interesseert. (…) Dit ogenblik, dat als het ware een verademing vormt en dat even zeker terugkeert als zijn beproeving, is het ogenblik waarop hij bewust denkt. Telkens als hij de top verlaat en langzaam afdaalt naar de holen der goden, staat hij boven zijn noodlot. Hij is sterker dan zijn rots.”
(Albert Camus, Le Mythe de Sisyphe (1942)

In december 2012 gaat ‘Wagner in Bayreuth’ in première, geschreven in opdracht van Oxalys en door hen gecreëerd samen met de Duitse bas-bariton Dietrich Henschel. Naast andere projecten brengt zijn toekomst een nieuwe samenwerking met Alain Platel en de Kammerspiele München. 

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Steven Prengels (componist)
Symfonieorkest Vlaanderen (symfonisch orkest, repertoire, hedendaagse muziek, orkest)

Terug Meer nieuws